Uhapšen Branimir Glavaš

Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš pritvoren je u Sarajevu nakon što je uhapšen u svojoj kući u Drinovcima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

19:54

Default images

Advokat Ante Madunić izjavio je da će uložiti žalbu na pritvaranje Glavaša, za šta je rok tri dana, kao i žalbu na potvrđenu kaznu u roku od 30 dana.

"Pričekaće tu pravosnažnu odluku u pritvoru, a nakon toga, ako se sve potvrdi, ići će na izdržavanje kazne u zatvor u BiH koji odredi nadležno telo", rekao je Madunić.

Ministarstvo pravosuđa BiH je nedavno dobilo iz Hrvatske zahtev za izvršenje zatvorske kazne nad Branimirom Glavašem, koji je na osam godina zatvora osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Taj zahtev Hrvatske prosleđen je Sudu BiH u dalju zakonsku proceduru. "Glavaš ima tri dana da se žali na odluku o pritvaranju i sedam dana da se žali na izrečenu kaznu", rekao je Madunić za indeks.hr, dodavši da je odlukom suda u BiH Glavašu potvrđena zatvorska kazna u trajanju od osam godina.

"Imamo pravo žalbe na oba rešenja i verovatno ćemo ih uložiti", rekao je Madunić. Glavašu i ostalim optuženima za zločine nad civilima sudilo se od 2007. do 2009. godine.

Po nalogu suda Bosne i Hercegovine, sudska polciija je uhapsila Branimira Glavaša i on se nalazi u rukama suda, izjavio je za B92 ministar za bezbednost Bosne i Hercegovine Sadih Ahmetović.

"Po sporazumu sa Hrvatskom, on može birati gde će služiti zatvorsku kaznu koja mu je potvrđena u Bosni i Hercegovini, a koja mu je izrečena u Hrvatskoj, obzirom da je državljanin Republike Hrvatske a i BiH“, kaže on.

Ministar Ahmetović je rekao da, ukoliko Hrvatska zatraži izručenje Glavaša, o tome će odluku doneti sud Bosne i Hercegovine, a ministar pravde daće konačno rešenje.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže za B92 da su mnogi mislili da se hapšenje Glavaša neće dogoditi, da presuda nije najpravednija, s obziom na karakter zločina, ali i da pravda sustiže one koji su odgovorni za stradanja ljudi u ratu.

"Još ostaje da Ustavni sud Republike Hrvatske napravi ono što su napravili drugi sudovi. Nadamo se da ovaj sud neće posrnuti na ovom mestu i na ovom slučaju“, kaže Pupovac.

Stranka Branimira Glavaša HDSSB je saopštila da je "hapšenje očekivana posledica politički motivisanog i montiranog procesa koji je pokrenula i vodila aktuelna hrvatska vlast".

U šturom saopštenju najavljena je dalje pravna bitka u dokazivanju njegove nevinosti u čemu, kako se navodi, imaju podršku velike većine hrvatskog naroda.

Ministarstvo pravosuđa BiH je nedavno dobilo iz Hrvatske zahtev za izvršenje zatvorske kazne nad Branimirom Glavašem, koji je na osam godina zatvora osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Taj zahtev Hrvatske prosleđen je sudu BiH u dalju zakonsku proceduru. Glavaš ima državljanstva i BiH i Hrvatske.

On je pobegao u BiH u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude na Županijskom sudu u Zagrebu.

BiH i Hrvatska su u februaru ove godine potpisale Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kojim je onemogućeno osobama s dvojnim državljanstvom da se skrivaju u drugoj zemlji u kojoj nisu osuđene.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao "selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS ) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "garaža" osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: