Kovačević priznao krivicu na sudu

Miladin Kovačević izjasnio se krivim pred sudskim većem Prvog osnovnog suda u Beogradu za nanošenje teških telesnih povreda Amerikancu Brajanu Štajnhaueru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

07:55

Default images

Po sporazumu koji je Kovačević postigao sa tužilaštvom, priznanjem krivice, on bi bio osuđen na kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.

Ovom nagodbom, tužilaštvo bi odustalo od gonjenja Kovačevića za krivična dela falsifikovanja isprave i podstrekavanja na zloupotrebe službenog položaja, za koja je takođe optužen.

Sudsko veće kojim predsedava sudija Ivana Ramić na današnjem ročištu najavilo je da će sud pisanim putem u zakonskom roku izreći presudu o sporazumu Kovačevića i tužilaštva.

Na rešenje moći će da se žali samo oštećeni Amerikanac, pošto su se tuzilaštvo i Kovačević prilikom zaključenja sporazuma 14. septembra, odrekli prava na žalbu.

Pošto to rešenje postane pravosnažno sud će Kovačeviću izreći presudu kojom će ga oglasiti krivim i osuditi ga na kaznu koju je dogovorio sa tužilaštvom.

Zamenik tužioca Saša Bošković saopštio je da je Kovačević prilikom zaključenja sporazuma priznao da je izvršio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda, dok je tužilaštvo odustalo da ga goni za krivična dela falsifikovanja isprave i podstrekavanja na zloupotrebe službenog položaja.

Sporazumom je dogovoreno da Kovačeviću bude uračunato vreme koje je proveo u američkom i srpskom pritvoru, ukupno oko tri meseca, kao i da bude oslobođen plaćanja sudskih troškova, naveo je Bošković.

On je napomenuo da će Štajnhauer kao oštećeni, prema nagodbi, biti upućen na parnicu radi potraživanja obeštećenja za povrede koje je pretrpeo. Podsetimo, Kovačević i njegov branilac Borivoje Borović potpisali su 14. septembra sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu o priznanju krivice, odnosno za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera u Bostonu 2008, tako da se Kovačeviću neće suditi po toj stavki optužnice.

Posle potpisivanja sporazuma, sud je odlučio da postupak protiv Kovačevića razdvoji od procesa protiv smenjenih srpskih diplomata u Njujorku - generalnog konzula i vicekonzula Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja.

Njima suđenje treba da počne 18. oktobra.

Detalji Kovačevićevog priznanja

Kovačević je priznao navode optužnice koja ga je teretila da je 4. maja 2008. godine u tuči u studentskom klubu u Bostonu Štajnhauera oborio na pod, zatim ga više puta udario pesnicama u glavu, a potom ga zajedno sa saučesnicima šutirao u predelu glave i stomaka.

Štajnhauer je zadobio teške povrede glave, jer mu je naprsla lobanja na više mesta.

Prema rečima zamenika Boškovića, tužilaštvo je pre zaključenja Kovačeviću ponudilo kaznu od tri godine zatvora za sva tri dela, dok je njegov branilac Borivoje Borović predlagao dve godine zatvora za teške telesne povrede i da tužilaštvo odustane od druga dva dela, kao što je na kraju i učinilo.

Tužilac je ukazao da je nagodba postignuta na kazni od dve godine zatvora, imajući u vidu i da su zbog učešća u toj tuči (na strani Kovačevića) Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH i Edin Džubara (25), državljanin BiH, osuđeni 13. januara ove godine u sudu njujorškog okruga Brum na po dve godine zatvora, takođe na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Oni su tada priznali da su, zajedno s Kovačevićem, tukli alkoholisanog Štajnhauera, koji je prethodno, kako su naveli, uhvatio za zadnjicu Softićevu devojku. Softić je svedočio u srpskoj istrazi, a Džubara je odbio da to učini.

Kovačević je, odgovarajući na pitanje sudije Ivane Ramić, naveo da na njega nije vršen bilo kakav pritisak radi zaključenja tog sporazuma, kao i da nije pod dejstvom droge, alkohola niti lekova. Takođe je naveo da ne boluje od neke psihičke bolesti, niti je mentalno zaostao.

Kovačević je sporazumom o priznanju krivice izbegao suđenje, na kom bi se utvrđivala i dokazivala njegova krivica, na osnovu pretpostavke nevinosti.

Na insistiranje svog branioca, Kovačević je sudu rekao da je sada student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i da je danas sa 10 položio ispit iz osnova ekonomije.

Današnje ročište koje je održano u Palati pravde u Beogradu snimano je sudskom kamerom, a snimak će imati pravo da objavi samo američka televizija ABC, pošto je samo ona podnela zahtev za snimanje glavnog pretresa, što inače nije praksa u sudovima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: