Tadić: Dijalogom do rešenja

Srbija spremna na dijalog sa Prištinom koji će dovesti do prihvatljivog rešenja za Kosovo, rekao predsednik Srbije Boris Tadić u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

16:07

Default images

Tadić je, pred Generalnom skupštinom UN, rekao i da je važno da članice UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova to ne urade tokom procesa dijaloga.

Srbija želi ponovo za pregovarački sto. Tadić je u zgradi UN ponovio da se pozicija naše zemlje nije promenila - Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali želi dijalog.

“Uskoro će dve strane razgovarati prvi put posle mnogo godina”, najavio je predsednik Srbije Boris Tadić, obraćajaući se Generalnoj skupštini UN.

“Moramo biti strpljivi i moramo da iznađemo one teme koje će omogućiti da poverenje bude izgrađeno na obe strane. Sada može da nastupi faza u kojoj će sve strane iza sebe ostaviti anahrone analize i diplomatske zasede”, poručio je on.

“Uvek smo govorili da smo spremni da stupimo u dijalog. Međutim, taj dijalog mora biti određen pravilima i odgovornošću i to je postignuto poslednjim glasanjem u Generalnoj skupštini UN”, podsetio je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da je razgovor dve strane omogućen Rezolucijom Srbije i Evropske unije o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koju je usvojila Generalna skupština UN.

Rezolucija je suštinski statusno neutralna i svako drugo tumačenje ne odgovara istini, rekao je Tadić.

U Srbiji se čeka Tadićev povratak iz Njujorka kako bi se dogovorili o platformi za pregovore sa Prištinom.

Prema rečima zamenika premijera Ivice Dačića, status će biti neizbežna tema razgovora.

“Svako pitanje, pa i pitanje koje se tiče konkretnog života ljudi je, na neki način, skopčano sa pitanjem statusa. To će biti neizbežna tema svih razgovora", očekuje on.

Dačić je ocenio i da je važno da je Srbija pokazala da nije deo problema, već deo rešavanja problema.

Lider DSS-a i nekadašnji premijer Vojislav Koštunica, s druge strane, kaže da je jasno da se država suočava sa namerama EU da potpuno otme Kosovo iz Srbije.

"Nema slobodne i demokratske države u Evropi koja bi po bilo koju cenu pristala da joj otmu 15 odsto teritorije, a da joj za nagradu kažu da će 2020. ili 2030. možda nešto dobiti", ocenio je on.

"Srbija ne sme pristati na ovakvu trgovinu i ovakvo poniženje, na koje nikada nijedan evropski narod ne bi pristao", poručio je Koštunica.

Poslednji razgovori dve strane završili su se krajem 2007. godine u Beču. Nepuna dva meseca kasnije, Priština je proglasila nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: