Tadić nastavlja razgovore u UN

Predsednik Srbije susreo se s predsednikom SAD Barakom Obamom na prijemu koji američki predsednik priređuje svake godine povodom sednice Generalne skupštine UN.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2010.

08:11

Default images

Boris Tadić je nastavio bilateralne susrete sa evropskim državnicima o pridruživanju Srbije Uniji i o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine.

Planirano je i da se predsednik Srbije sutra obrati liderima članica UN na zasedanju Generalne skupštine u Njujorku.

Tadić je, pre prijema kod američkog predsednika, na marginama redovnog zasedanja Generalne skupštine UN razgovarao sa šeficom diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton,sa kojom je, kaže, dogovarao detalje budućih pregovora o Kosovu.

On je dodao da se razgovaralo o početku dijaloga Beograda i Prištine, o svim otvorenim pitanjima, što je "najveća prednost" rezolucije, nedavno usvojene u GS UN, na kojoj su zajednički radili Beograd i Brisel.

Tadić smatra da dijalog treba da počne što pre, a da na dnevni red najpre treba staviti lakša pitanja.

O evropskim integracijama Srbije i predstojećem dijalogu Beograda i Prištine predsednik Srbije razgovarao je i sa šefom diplomatije Rusije, Sergejom Lavrovom, kao i s premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom i ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom.

Predsednik Srbije Boris Tadić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su tokom susreta u Njujorku pozitivno ocenili razvoj rusko-srpskih odnosa i založili se za unapređenje saradnje u najrazličitijim oblastima, saopšteno je danas u Moskvi.

Predsednik Srbije razgovarao je juče u Njujorku s visokim ruskim zvaničnikom na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tokom razgovora u Njujorku Tadić je izjavio da je dobio uveravanja da će članice EU tokom oktobra voditi "intenzivne konsultacije" o prosleđivanju kandidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić se sastao i sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, i predsednici su podržali sve ekonomske projekte značajne za komunikaciju i u interesu građana dveju susednih država.

Boris Tadić je u razgovoru sa Vujanovićem zaključio da građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci imaju pravo da govore crnogorskim jezikom i da ga uče u školama.

"Svako ko želi da govori crnogorskim jezikom ima na to puno pravo. Svako ko se oseća Crnogorcem može da koristi pravo govora na svom jeziku i da ga naziva po imenu svog naroda", rekao je Tadić.

Vujanović je kazao da je sa Tadićem razgovarao o konkretnim projektima.

"Sa željom da ih ohrabrimo i da pokažemo da ono što u ekonomiji treba zajednički da radimo jeste u funkciji lakšeg, boljeg, kvalitetnijeg života naših građana i saradnje dvije države", naveo je on.

"Podržavamo i ohrabrujemo sve ono što su zajednički ekonomski projekti, bitni za komunikaciju i interese građana i naše dve države", kazao je Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: