SPS, LDP i URS žele "treće mesto"

DS i SNS su dve najpopularnije stranke, ali će za formiranje vlasti biti važna i treća pozicija za koju će se boriti SPS, LDP i nova Unija regiona, piše "Blic".

Izvor: B92

Petak, 24.09.2010.

01:00

Default images

Najave iz DS i SNS da će formirati narednu vladu uz pomoć SPS predstavnici G17 plus dočekali su sa oprezom i nepoverenjem, piše list.

Tim pre što se, kako kažu u toj stranci, takve hipoteze pojavljuju na sredini mandata sadašnje vlade.

Međutim, nisu isključili mogućnost da će G17 plus, sada kao novoformirana Unija regiona Srbije, ući u trku za treće ili čak drugo mesto na narednim izborima.

"Naravno da treća partija na izborima ima jako veliki uticaj. Mi ćemo se truditi da našim rezultatom postignemo i bolje mesto od toga. Ali o koalicionim partnerima ćemo razgovarati kada za to bude vreme, sada to sigurno nećemo činiti", rekao je za "Blic" Vladimir Ilić, član predsedništva URS.

On kaže da je legitimno pravo svake stranke da sarađuje sa onima sa kojima misli da treba da sarađuje, ali da URS u ovom trenutku sebe vide u aktuelnoj vladi.

Vladimir Goati, direktor "Transparentnosti Srbija" ne veruje najavama da će SNS i DS, uprkos programskoj sličnosti, da naprave koaliciju zbog toga što bi to, kako kaže, bila preširoka koalicija, kakve se vrlo retko formiraju, osim u izuzetnim slučajevima kada je zemlja u opasnosti.

Po njegovim procenama, šanse da vladu formiraju imaju SNS ili DS, a jedna od te dve stranke će pobediti "za prsa" uz pomoć dve manje partije.

"Neke dve manje stranke će statirati u tom komadu i truditi se da budu jezičak na vagi. Osvojivši po deset mandata u parlamentu, one će dobiti više nego što vrede", kaže Goati.

On navodi da šanse za ulazak u vladu imaju sve stranke proevropske orijentacije, a da one koje nisu za evrointegracije, poput DSS i SRS, neće biti poželjni partneri.

"Kod manjih partija postoji velika želja za vlašću i one su spremne da sarađuju sa bilo kojom strankom da bi ostvarile svoj cilj. Osim možda jedino LDP, kojoj programsko gradivo puno znači. Što opet ne znači da neko rukovodstvo ne bi na to pristalo", ocenjuje Goati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: