Ostavka Marka Karadžića

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava Marko Karadžić podneo ostavku na tu funkciju, nezadovoljan politikom ministra. Svetozar Čiplić: Ne znam razlog.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2010.

18:07

Default images

Kako je rekao za B92, razlog je neslaganje sa politikom koju u tom ministarstvu vodi ministar Svetozar Čiplić. "Moja odluka je konačna", kaže Karadžić.

"Već dugi niz meseci samo na vizit karti u toj vladi jesam državni sekretar. Ne slažem se sa politikom i načinom na koji ministar Čiplić vodi tu državnu instituciju", rekao je Karadžić.

"Smatram da je to mnogo više od igre i da je to jedan ozbiljan posao u oblasti ljudskih prava i jako mi je žao što rad mnogih mojih kolega nije vidljiv onoliko koliko bi trebalo, upravo zbog ležernosti i olakog shvatanja posla gospodina Čiplića", kaže Karadžić.

On kaže da njemu nije potrebno da dobija platu i da bude državni sekretar, a da pritom odlazi svaki dan na posao bez mogućnosti da utiče na politiku tog ministarstva.

"Vidim da se moj rad tamo ne ceni i da se ne shvata ozbiljno. Zaista verujem da postoji još dosta mesta na kojima mogu zaista da doprinesem mnogo, posebno u ovoj oblasti ljudskih prava jer Srbiji je to ono što je potrebno", kaže Karadžić.

Marko Karadžić je u javnosti bio prepoznat kao funkcioner vlade koji je najglasnije i najdirektnije branio prava marginalizovanih grupa u društvu, naročito Roma i pripadnika LGBT zajednice.

Čiplić: Mislio sam da je naš sukob prevaziđen

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić rekao je večeras da mu nisu poznati razlozi ostavke Marka Karadžića na mesto državnog sekeretara u tom ministarstvu.

"Ne znam šta je razlog i svakako ću popričati sa njim", rekao je Čiplić gostujući u Vestima B92.

"Ako ste nezadovoljni komunikacijom s nekim onda mu to i kažete", rekao je Čiplić.

Ministar je rekao da ga je ostavka Karadžića zatekla posle sastanka koji je imao sa predstavnicima tri liste Bošnjaka i da je danas bio važan dan i vezano za Paradu ponosa i vezano za sastanak sa predstavnicima Bošnjaka.

Miletić: Loša vest za Srbiju

Goran Miletiæ (balkanshumanrights.org)
Goran Miletić, pravni savetnik organizacije Civil Rights Defenders, kaže za B92.net da ostavka Marka Karadžića nije dobra vest za Srbiju.

"Marko Karadžić je bio jedan od retkih predstavnika vlasti koji na pravi način razumeli obaveze države iz domena ljudskih prava, a koje se temelje na Ustavu i međunarodnim dokumentima. On se nije libio da ukaže da je država odgovorna za svaku situaciju kada su osnovna ljudska prava građana povređena. Tokom svog mandata postavio je standarde za sve državne službenike čiji rad ima uticaj na poštovanje ljudskih prava građana", kaže Miletić.

B92: U kom smislu je postavio standarde postupanja za državne službenike?

Miletić: "Pre gospodina Karadžića, najveći broj predstavnika vlasti je shvatao da je njihova uloga isključivo u tome da negiraju da je došlo do povrede ljudskih prava ili da država nije odgovorna za postupanje privatnih lica, npr. napada na pripadnike romske nacionalne manjine, LGBT zajednice itd. Marko Karadžić je u ovim situacijama istupao na pravi način, govoreći koji su to standardi koji obavezuju Srbiju i njene državne organe. Iako je bio državni sekretar, uvek je jasno i nedvosmisleno govorio o odgovornosti države za poštovanje ljudskih prava, naročito u konkretnim slučajevima nasilja i diskriminacije.
Marko Karadžiæ na protestu podrške Romima (FoNet)
B92: Da li je gospodin Karadžić prekoračio svoja ovlašćenja i ponašao se onako kako jedan državni službenik ne bi trebalo da se ponaša?

Miletić: Ukoliko poredimo način na koji je gospodin Karadžić radio svoj posao sa sličnim predstavnicima vlasti u zemljama EU, videćemo da tu nema bitne razlike. Pored ukazivanja na obaveze države, on se trudio i da deluje edukativno objašnjavajući koje obaveze i prava imaju građani, a koje država.

B92: Zbog čega je Marko Karadžić imao toliku podršku nevladinih organizacija?

Miletić: Svaki predstavnik vlasti koji jasno i nedvosmisleno govori o nedoupustivosti kršenja osnovnih prava, imaće podršku civilnog društva u Srbiji. U ovom slučaju, podrška gospodinu Karadžić nije došla zbog partijske pripadnosti niti zbog prethodnog angažmana u nevladinom sektoru, već zbog ozbiljnog shvatanja svog posla i uloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: