Tadić-Eštonova: Dijalog što pre

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razgovarali o elementima dijaloga Beograda i Prištine, složili se da on mora početi što pre.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.09.2010.

18:47

Default images

Visoka predstavnica EU je najavila intenzivan angažman članica EU na pitanju evrointegracija Srbije.

Predlog predsednika Srbije bio je da se razgovor počne od tema o kojima je najlakše pronaći rešenje, kako bi se čitav dijalog vodio u dobroj atmosferi.

Predsednik Srbije je nakon susreta izjavio da je sa Eštonovom postigao visoko razumevanje tokom razgovora i da je glavni akcenat bio na dijalogu Prištine i Beograda o, kako je rekao, "svim otvorenim pitanjima".

"Dogovorili smo mnoge bitne elemente tog dijaloga, ko će ga voditi, na koji način i koje će teme biti", rekao je Tadić.

On je kazao da "nema dileme da će pregovarački timovi biti dominatno sastavljeni od eksperata".

Tadić je naveo da je razgovor sa visokom predstavnicom EU protekao u tonu visokog razumevanja i da je akcenat bio na nastavku dijaloga Beograda i Prištine "o svim otvorenim pitanjima".

On je kazao i da će EU odrediti svoj tim koji će biti učesnik u procesu sporazumevanja, ocenivši da je potrebno da razgovori počnu od tema koje "odmah mogu da daju rezultate da bi se dijalog vodio u dobroj atmosferi".

Predlog predsednika Srbije bio je da se razgovor počne od tema o kojima je najlakše pronaći rešenje, kako bi se čitav dijalog vodio u dobroj atmosferi.

"Da bi se kreirala dobra atmosfera, potrebni su brzi uspesi u dijalogu", rekao je Tadić.

On je kazao na to da je dijalog omogućen zajedničkom rezolucijom Srbije i EU i da taj dijalog treba da "reši istorijski konflikt Srba i Albanaca".

Tadić je sa Eštonovom razgovarao i o prosleđivanju srpske kandidature za članstvo u EU. On je rekao da je od visoke predstavnice EU dobio uveravanja da će zemlje članice Unije intenzivno raditi tokom oktobra na tome.

"Mi želimo da ispunimo uslove koji su pred nama i Srbija ne traži veštačke popuste, već želimo da uđemo u EU kao zemlja koja je potpuno pripremljena za to", izjavio je Tadić.

Tadić kaže i da je država u poslednje vreme postigla važne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da je Eštonova zbog toga pohvalila Srbiju.

"Poslednja suđenja su veoma primećena od mojih sagovornika. Kriminalci i optuženi za ubistva i međunarodni šverc su konačno osuđeni i srpske institucije ubrzano stiču poverenje i kredibilitet u Evropi", ocenio je Tadić.

On je rekao i da je tokom razgovora bilo reči i o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, dodavši da je glavni tužilac Serž Bramerc pojasnio svoju nedavnu izjavu da se radilo o izveštaju koji je davno poslao UN i da se ne radi ni o kakvoj novoj analizi.

"Mi smo posvećeni da pronađemo haške optuženike i završimo tu etapu u našoj istoriji. U svim važnim pitanjima idemo ubrzanim koracima napred", naglasio je Tadić. Prema njegovim rečima, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, sa kojim je danas takođe razgovarao u Njujorku, preneo mu je uveravanja da će Nemačka principijelno podržavati evropske integracije Srbije.

Ivanović: Krenuti sa "nekontroverznim temama"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je dobro što su predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa današnjeg sasatanka izašli sa gotovo identičnim stavovima o potrebi dijaloga.

"Normalno je da postoje razlike u viđenju šta taj dijalog podrazumeva, ali je važno je da se krene od nekontroverznih tema, od tema koje same po sebi ne izazivaju nikakve političke tenzije'', rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, dijalog će trajati jako dugo i potreban je i jednoj i drugoj strani, pre svega kosovskim Albancima koji imaju ogromne probleme u nezaposlenosti koji se ne mogu rešiti bez stranih investicija.

"Tih investicija neće biti jer, dok god dominiraju političke teme u svakodnevnom delovanju njihovih institucija, oni se neće baviti pitanjem zapošljavanja, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, što smatram osnovnim preduslovom da neko dođe sa strane i investira novac u tu sredinu", kazao je Ivanović.

On je naveo da su mir i stabilnost potrebni i Srbiji jer ima slične probleme, daleko manje izražene nego što je to u Prištini, ali, svejedno, i Srbija ne može reći da je sredila svoje stanje.

Simić: Još mnogo nepoznanica

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić izjavio je da današnji susret nagoveštava u dogledno vreme pregovore između Beograda i Prištine pod patronatom Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, ima još mnogo nepoznacima, pre svih stavovi dve strane prema statusnim pitanjima, prioriteti koje će one imati, ali je "ovo dobar početak".

"To je početak koji obećava, ali treba sačekati da vidimo kako će se profilisati čitav pregovarački proces", kazao je Simić.

On je kazao da će pregovarački timovi odražavati političke stavove pregovaračkih strana i da će o sastavu tima odlučiti oni koji i vode proces.
"Smatram da će u svakom slučaju predsednik Tadić biti taj koji će odrediti svoj pregovarački tim i koji će dati ton pristupu Beograda tokom ovih pregovora", rekao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: