Ljajić: Začuđujuća Bramercova ocena

Negativna ocena glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije i Tribunala "začuđujuća", kaže predsednik Saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

20:50

Default images

Ljajić je, gostujući u vestima TV B92, rekao da Bramercova ocena potpuno odudara od njegovih prethodnih izveštaja.

Članovi tima glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u svakodnevnom su kontaktu s vlastima u Beogradu, pa je iznenađujuće da je tužilac odlučio da svoje primedbe na njihov rad iznese pred novinarima, a ne u direktnoj komunikaciji, kaže Rasim Ljajić.

Gostujući u vestima TV B92, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić kazao je da se za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem traga istim intenzitetom kao i pre nekoliko meseci, kada je Bramerc saradnju okarakterisao kao dobru.

Kancelarija Serža Bramerca upoznata je sa svim detaljima potrage za Mladićem i Hadžićem, kaže Rasim Ljajić.

On smatra da kritike Serža Bramerca ne odražavaju realno stanje.

"Ona (ocena) potpuno odudara od ranijih izveštaja i izrečene su ozbiljne primedbe na sve koji rade na lociranju haških optuženika", kazao je Ljajić.

Zamoljen da prokomentariše mogućnost da je Bramerc takvu ocenu izneo "zaplašen najavama" iz Brisela da bi Srbija zbog saradnje u vezi sa Kosovom mogla dobiti povoljan tretman EU, čime bi pitanje Haga moglo dospeti u drugi plan, Rasim Ljajić je rekao da je to moguće.

"Ne želim da dolivam ulje na vatru na nešto što bi moglo da liči na teoriju zavere. Nikad se nije dogodilo da između glavnih izveštaja (haškog tužioca) imamo ovako oštre ocene saradnje. Na kraju krajeva postoji deo javnosti možda i u Tribunalu koji smatra da će Srbija izvršiti obaveze ako bude pod stalnim međunarodnim pritiskom. Možda se učinilo nekome da pritisak popušta... možda je time motivisan", kazao je Ljajić.

"Isti intenzitet aktivnosti"

Ljajić je rekao da je svestan da će se i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti više verovati Bramercu, ali je naveo da intenzitet aktivnosi na hapšenju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića nije nimalo manji nego ranije.

On je kazao da to što te teme nema u medijima ne znači da potraga nije intenzivna.

Ljajić je naveo da su domaći organi, nadležni za saradnju sa Tribunalom, spremni da prihvate svaku sugestiju iz Haga i da su već pitali Kancelariju tužilaštva šta je to što je Srbija trebalo da uradi, a nije, "šta je to što smo pogrešno učinili ili zaobišli".

Ljajić je rekao da ne može odgovoriti na ocenu iz Haga tako što bi govorio o tome koliko i šta Srbija preduzima, jer joj je sugerisano da o tome manje priča.

"Moramo da trpimo sve udarce koji stižu, a ne smemo da odgovaramo - što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga. Ne treba nam polemika sa glavnim tužiocem iz prostog razloga što će, dok god ovu priču ne završimo, biti ovakvih izveštaja", kazao je Ljajić i naveo da poslednja Bramercova ocena neće doprineti unapređenju saradnje.

"Svesni smo da se Srbija mora što pre osloboditi tog pritiska i balasta i da to moramo da uradimo i zbog nas, i zbog činjenice da nema procesa pomirenja u regionu dok se ta tužna slika iz prošlosti ne okonča", ponovio je Ljajić.

Srbija mora da se reši balasta koji predstavljaju optuženi za ratne zločine da bi se oslobodila pritisaka, ali i zbog sopstvene budućnosti i pomirenja u regionu, kaže Ljajić. Možete pogledati snimak gostovanja Rasima Ljajića u vestima TV B92.

Isti stav koji je izneo Rasim Ljajić deli i ministar policije Ivica Dačić, dok tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da su mediji pogrešno protumačili ocene glavnog haškog tužioca kao nezadovoljstvo saradnjom Srbije.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc trebalo bi da 8. novembra poseti Beograd, gde će mu, na licu mesta, biti podnet izveštaj o radu državih organa koji su uključeni u potragu za Mladićem i Hadžićem.

Bramerc će potom, u decembru, o saradnji Srbije sa tužilaštvom izvestiti Savet bezbednosti UN i Evropsku uniju.

On je u ponedeljak izjavio da nije zadovoljan saradnjom Srbije u traganju za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem i da vlasti u Beogradu moraju učiniti više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: