Eštonova želi pregovore u oktobru

Prema veoma pouzdanim zapadnim izvorima, želja visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je da dijalog Beograda i Prištine počne krajem oktobra, piše "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

21:30

Default images

List navodi i da će predsednik Srbije Boris Tadić u Njujorku razgovarati s Ketrin Ešton o mogućem početku, formatu i temama planiranog dijaloga Beograda i Prištine.

Šefica evropske diplomatije o tome je razgovarala s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i tom prilikom "visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom".

"Brisel hoće da iskoristi trenutak kada je u prilici da Srbiju primora na suštinska odstupanja od dosadašnje tvrde politike prema Kosovu, a u isto vreme procenjuje se da su Tadić i Tači sada najjači i da je ovo prilika koja ne sme da se propusti“ – izjavio je Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista "Koha ditore".

Agron Bajrami je za "Danas“ rekao da su ovi sastanci u Njujorku zapravo početak razgovora Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, iako srpski predsednik i kosovski premijer verovatno neće direktno komunicirati.

"Prvi neposredni kontakt dveju strana dogodiće se na način koji bi trebalo da pomogne unutrašnjim političkim pozicijama i Tadića i Tačija. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što su za Brisel njih dvojica najvažniji igrači koji su jedini u stanju da realizuju ono što EU očekuje od Prištine i Beograda“, smatra Bajrami.

On je ocenio dato što se očekuje „moglo bi možda da se nasluti iz sve češćeg pominjanja specijalnog statusa za sever Kosova, šta god to značilo, u zamenu za neku formu priznanja Kosova od strane Srbije“.

Prema navodima medijskih izvora iz Brisela, evropske diplomate smatraju "da je na stranama da postave agendu i teme za razgovore", a da je status Kosova jedno pitanje koje u tom dijalogu ne bi trebalo pokretati.

"Diplomate kažu da bi razgovori (o severu Kosova) trebalo da počnu od realnosti na terenu, a to je da oblast kontrolišu i njome upravljaju lokalni Srbi i Srbija, a ne kosovske vlasti", prenosi WAZ.

EUobserver i zaključuje da "mnogi na Kosovu strahuju da bi međunarodna zajednica mogla da prihvati nezvaničnu, ali praktičnu podelu Kosova".

Portal Euraktiv Srbija: Kandidatura u oktobru

Internet portal Euraktiv Srbija, pozivajući se na izvor u Evropskoj komisiji, objavio je da bi Srbija mogla da očekuje da će njena kandidatura za članstvo u EU biti odobrena krajem 2011, ukoliko budu ispunjeni potrebni uslovi za to.

Taj portal prenosi da Srbij treba da obrati pažnju na tri ključna pitanja: završetak saradnje s Tribunalom u Hagu, rad na reformi pravosuđa i obezbeđivanje funkcionisanja nezavisnih tela i institucija.

"Sve dok Ratko Mladić ne bude u Hagu, između Brisela i Beograda će biti problema. Srbija mora stoprocentno da sarađuje s Hagom. Izgubili
smo godine u procesu integracije Srbije u EU zbog tog problema", rekao je izvor portala.

"Ima mnogo posla da se uradi pre nego što Komisija donese mišljenje o kandidaturi Srbije, a mi želimo da to mišljenje bude solidno, što bolje", rekao je izvor iz Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: