Opozicija za sada bez dogovora

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić kaže da je razgovorom sa SNS otvoren proces izgrađivanja zajedničkog stanovništa o ključnim državnim pitanjima.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

09:55

Default images

Samadžić kaže da su obe strane svesne da nije vreme i da ne postoje uslovi za neki čvršći savez. U Novoj Srbiji najavljuju nove razgovore.

Da aktuelna vlast nije dobra, stav je gotovo svakog srpskog opoziconara. Koplja se, međutim, lome oko toga koliko je dobra Evropska unija.

I posle sastanka DSS i SNS, i dalje nije jasno da li je naprednjacima draža EU ili saradnja sa DSS. Za stranku Vojislava Koštunica sastank je dobar početak.

I dok su naprednjaci rado viđeni gosti u Briselu, DSS navodi da nam je EU nanela više štete nego korisiti. Za Novu Srbiju koja je uspela da nađe zajednički jezik i sa SNS i sa DSS, najvažniji cilj su izbori

I LDP, iako nije zadovljan radom vlade, ne može da u DSS-u i SNS-u vidi partnera, jer su Nikolić i Koštunica političari "koji su uništili zemlju, svako na svoj način".

Jovanović je naveo da nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko bi SNS formirala buduću Vladu Srbije sa Demokratskom strankom.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je, gostujući na B92, rekao da se s predstavnicima DSS na sastanku održanom u ponedeljak, saglasio samo da treba raspisati vanredne izbore.

Međutim, ne i po pitanju evropskih integracija, oko čega postoje razmimoilaženja, kazao je Nikolić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je od mogućeg dogovora Demokratske stranke Srbije i SNS o vanrednim izborima u javnosti previše očekuje. Prema njegovoj oceni, susret je više služio da se spusti lopta između dve najveće opozicione stranke.

Vukadinović podseća da se već iza najava o održanom sastanku vidi da nijedna strana nije odstupila od svojih stavova, s tim što su stavovi lidera SNS u ovom trenutku mnogo bliži stavovima predsednika Srbije Borisa Tadića, nego stavovima predsednika DSS Vojislava Koštunice.

"U tom smislu ne bih precenjivao domete tog dogovora, ako se to može nazvati dogovorom. Jasno je da je njima zajednički interes da dođe do vanrednih izbora, ali o nekoj predizbornoj i, sami su rekli, a i meni se čini, postizbornoj koaliciji, vrlo je teško govoriti“, kaže Vukadinović.

On smatra da bi izbore mogli da iniciraju socijalni problemi, problemi države i nejedinstvo u vladajućoj koaliciji, pre nego udruživanje opozicije.

"Mislim da će izbore, ako ih i bude, a ja nisam optimista da će ih biti tako skoro, pre raspisati jedna kombinacija socijalne krize i finansijskih teškoća države, s jedne strane i s druge strane nesloga i nejedinstvo u vladajućoj koaliciji, a naročito u vladajućoj stranci“, kaže Vukadinović.

Prema njegvom mišljenju, najveći domet koji u ovom trenutku opozicija može da dostigne je da ne podgrevaju više međusobne sukobe.

Samardžić: Još nema uslova za čvršći savez

Slobodan Samardžiæ
I potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, gostujući u „Kažiprstu“ B92, potvrđuje da još ne postoje uslovi za "čvršći savez" te stranke i SNS.

Prema njegovim rečima, sastanak dve opozicione partije bio je usmeren na razjašnjavanje pozicija.

"Atmosfera na sastanku je bila u duhu otvorenog razgovora i nastavka kontakta. Minimum zajedničkog stanovišta postoji, a njegova dalja izgradnja je legitimna stvar. Obaveza srpske opozicije je da komunicira o ključnim stvarima u državi i red je da ima blisko stanovište", kazao je Samardžić.

On je naveo da su želje DSS-a i SNS-a o juče održanom sastanku bile "minimalističke sa obe strane" i da su i jedni i drugi svesni da ne postoje uslovi za čvrsti savez.

"Potrebno je da razgovaramo. Pratićemo javnu politiku i naše i njihove stranke i videćemo da li možemo nešto da uradimo", kazao je Samardžić.

On je još jednom ponovio stav DSS-a da se državna politika mora okrenuti od jednostranog puta evropskih integracija i da odnos EU prema Kosovu dodatno potvrđuje taj stav.

"EU ima tvrd i neporeciv stav da je Kosovo nezavisno. Moramo odustati od pogubne politike koju vodimo. Izgubili smo deo teritorije sa pretnjom da ćemo izgubiti još neke delove", naveo je Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: