Ketrin Ešton razgovarala sa Tačijem

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je na sastanku sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

00:45

Default images

Prema oceni Eštonove, Vlada i premijer Tači snažno su opredeljeni za regionalnu saradnju u cilju ispunjavanja kriterijuma za integraciju u EU.

"Eštonova je pohvalila spremnost Vlade Kosova i premijera Tačija da razgovaraju sa Vladom Srbije o pitanjima međudržavne saradnje. Ovaj pristup u interesu svih otvara perspektivu regiona", rekla je, prema saopštenju, ona.

Tokom sastanka u zgradi Ujedinjenih nacija se razgovaralo o zbivanjima na Kosovu, o koracima koji će biti preduzeti posle izdavanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavinosti Kosova i donošenja rezolucije Generalne skupštine UN.
Hašim Taèi (Fonet, arhiv)
Eštonova i Tači su posebno razgovarali o koracima povezanim sa saradnjom Kosova i Srbije, kao i o spremnosti i opredeljenju Kosova za ostvarivanje standarda za integraciju u EU, a naročito o procesu ukidanja viza EU.

Posebno mesto tokom sastanka je dato razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije.

"Ja, kao predsednik Vlade Republike Kosovo, i sve institucije, otvoreni smo da razgovaramo sa Srbijom o temama od posebnog interesa za naše građane. Međutim, mi nikada i ni na koji način nećemo razgovarati o pitanjima koja se odnose na naše unutrašnje uređenje", kaže Tači.

"Pitanje statusa Kosova je okončano 17. februara 2008. godine proglašavanjem Kosova nezavisnom i suverenom državom, na osnovu predloga Martija Ahtisarija. Ta realnost je potvrđena i mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucijom UN", rekao je Tači.

Tokom sastanka je bilo reči i o merama i aktivnostima koje je preduzela Vlada Kosova za ispunjavanje uslova za dobijanje strategije za ukidanje viza EU za građane Kosova i za ispunjavanje kriterijuma za integraciju u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: