Prvo lakši, pa onda teži razgovori

Odlazeći britanski ambasador na Kosovu Endi Sparks izjavio da će se razgovori Prištine i Beograda odvijati u dve faze, a doticaće se i šest tačaka Ban Ki Muna.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

10:56

Default images

U prvoj fazi trebalo da se razgovara o temama koje ne dotiču crvene linije ni Kosova ni Srbije, rekao je Spark za „Koha ditore“.

Za drugu fazu razgovora trebalo bi ostaviti teže teme, kao što su pogranična kontrola, sudovi na severu i ostala pitanja koja mogu da dotaknu viđenje statusa, objasnio je on.

"Moje je lično mišljenje da razgovori u prvoj fazi treba da se zasnivaju na dobroj volji da se razgovara o tim temama. Komplikovanija pitanja, koja iz raznih uglova mogu da dotiču na neki način viđenje statusa, mogu da se ostave za kasnije", rekao je Sparks.

Planom od šest tačaka, na čijoj primeni insistira Beograd, reguliše se položaj Srba u sredinama na Kosovu gde su većina, a odnosi se na policiju, pravosuđe, naplatu carinskih taksa, saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Prema Sparksu, kosovski premijer Tači može sebi da postavlja granice preko kojih ne može da pređe izjavama da neće razgovarati o unutrašnjim pitanjima "ali je u zajedničkom interesu da na severu budu funkcionalni sudovi kako bi građani imali pristup pravosuđu".

Inače, Sparks u oktobru preuzima mesto zamenika šefa Euleksa na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: