Napadačima na Pančića tri meseca

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je na po tri meseca zatvora Miloša Mladenovića i Danila Žužu zbog napada na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

15:01

Default images

Teofil Pančić je izjavio da ne razume poruku presude koja je upola manja od zakonskog minimuma za izvršeno delo.

"Ako dobro razumem, sud konstatuje da je krivično delo izvršeno, jer da nije, oni bi bili oslobođeni, ali uprkos tome odmerava kaznu koja je duplo kraća od tih šest meseci, pošto je zaprećeno od šest meseci do pet godina", rekao je Pančić.

Za krivično delo nasilničko ponašanje, za koje su osuđeni Mladenović i Žuža, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, ali su oni, kao mlađi punoletnici, i do sada neosuđivani, osuđeni na kaznu ispod zakonskog minimuma.

Mladenović i Žuža su osuđeni za krivično delo nasilničko ponašanje i njima je ukinut pritvor i zamenjen za meru zabrane napuštanja boravka. Pored toga izrečena im je i mera zabrane prilaska oštećenom Pančiću na udaljenost bližu od stotinu metara, rekla je portparolka suda Ivana Ramić.

Mladenović i Žuža su 24. jula oko 23 sata u Zemunu u autobusu javnog prevoza na liniji 83, po prethodnom dogovoru napali Pančića i udarali ga šipkom i rukama.

"Nisam dovoljno pametan da shvatim šta je poruka takve presude za ovo društvo. Ja nemam ništa od toga i sa tim više. Mislim da je to problem društva i u koje zakone i vrednosti ono veruje i šta hoće da poruči time i šta na ovaj način poručuju sudovi. To je zaista jedan društveni problem koji više nema veze ni sa mnom lično ni sa bilo kim", rekao je Pančić.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da je presuda skandalozna i da će NUNS reagovati.

Gostujući u vestima B92, Obradović je napomenuo da je samo obrazloženje presude vrlo indikativno, jer se radilo o nameri da se napadne novinar, a napadači su osuđeni samo za nasilničko ponašanje.

"Ovo su vrlo opasni presedani, jer ako vi osudite mladiće koji su pretili Brankici Stanković smrću i to proglasite pretnjom, vi šaljete poruku da je sve dozvoljeno i da su novinari laka meta i da se s njima može obračunavati ko i kako hoće“, kaže Obradović.

Tužilaštvo ulaže žalbu na presudu

Tužilaštvo će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni na po tri meseca zatvora zbog napada na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića, rečeno je u Republičkom tužilaštvu.
Tomo Zoriæ (Beta)
"Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu jer nije zadovoljno visinom kazne koja je izrečena napadačima na Pančića. Tužilaštvo smatra da ovako izrečena kazna nije primerena težini krivičnog dela jer je napadnut novinar i ne odražava, po našem stavu, duh zakona", rekao je portparol tog tužilaštva Tomo Zorić.

On je kazao da će Tužilaštvo nakon dobijanja pisanog otpravka presude moći da saopšti više detalja i da napravi analizu o tome koji su razlozi suda da donese takvu odluku.

Zorić je istakao da je u pitanju veoma ozbiljno krivično delo - nasilničko ponašanje, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i ocenio da se sa kaznama poput ovih koje su izrečene napadačima na Pančića ne može ostvariti cilj ni generalne ni specijalne prevencije.

On je podsetio da su osumnjičeni bili u bekstvu do hapšenja, a nakon današnje presude pušteni na slobodu i da će Tužilaštvo uz žalbu na presudu Apelacionom sudu podneti i žalbu na rešenje o ukidanju pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: