Nov sistem za naplatu voznih karata

Direkcija za javni prevoz potpisala je ugovor o uvođenju novog sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu putnika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2010.

17:12

Default images

Ugovori su potpisani sa kompanijama ''Apeks Solušn Tehnolodži'' i ''Lanus" iz Beograda i kompanijom ''Kent Kart" iz Istanbula, saopšteno je iz Gradske uprave.

Novi sistem će se sastojati iz podsistema za upravljanje vozilima sa informisanjem putnika i podsistema za naplatu karata sa kontrolom putnika, a planira se da će biti uveden do kraja 2011. godine

Podsistem za upravljanje vozilima će koristiti satelitski sistem za određivanje pozicije vozila (GPS), koju će bežičnim putem (GPRS) slati u operativni kontrolni centar.

Prijemnici će biti ugrađeni u svako vozilo i na 30 sekundi će slati podatke o poziciji koje će prikupljati i obrađivati kontrolni centar i koje će prikazivati dispečerima, a svaki dispečer će pratiti i upravljati kretanjem oko 200 vozila.

Podsistem za naplatu karata će biti realizovan pomoću beskontaktne plastične smart kartice, beskontaktne papirne smart karte i papirne karte za jednu vožnju.

Beskontaktne smart karte imaju ugrađen mikroprocesor, memoriju i antenu pomoću koje komuniciraju sa uređajima na rastojanju do 10 centimetara.

Karte će se validirati prilikom ulaska u vozilo i to prinošenjem uređaju koji će biti postavljen pored svih vrata u vozilu.

Beskontaktne personalizovane karte moći će da se kupe na 25 prodajnih mesta opremljenih digitalnim fotoaparatom, računarom i štampačem za smart karte.

Personalizovane i nepersonalizovane karte će moći da se dopune na 800 prodajnih mesta ili preko Interneta.

Nakon uvođenja novog sistema, očekuje se veći nivo bezbednosti vozača i putnika, kao i smanjenje troškova funkcionisanja sistema prevoza, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: