SNS i DSS: EU ima alternativu

Lideri SNS i DSS složili se da je potrebno odustati od politike "EU nema alternativu", ali za sada ne najavljuju koaliciju. DS: Neka kažu šta je alternativa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2010.

13:40

Default images

"Država koja nema alternativu ne može da napreduje", izjavili su Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica posle jednoipočasovnog razgovora u prostorijama SNS.

Nikolić i Koštunica,koji su se sastali u stranačkim prostorijama SNS, rekli su da i pored nekih nesuglasica imaju zajednički cilj, a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i smena aktuelne vlasti.

Kada dolazi u goste, Vojislav Koštunica ne kasni. Tačno u 11 sati sa saradnicima je ušetao u prostorije naprednjaka u centru Beograda. U stilu dobrog domaćina, sa svojim saradnicima dočekao ga je Tomislav Nikolić. Posle sat i po vremena razgovora iza zatvorenih vrata, pred novinare su se pojavili sa zajedinički dogovorenim stavom.

"Mi smo se složili oko toga da se treba boriti protiv toga da EU nema alternativu, samo Srbija nema aternativu", rekao je Nikolić. "Moramo se vratiti na nešto što je bila politika DSS pre dve godine, a to je pregovarati sa EU ali ne poslušno, ima nam života i bez EU", kazao je Koštunica. Nikolić, koji se sa radikalima rastao zbog stava o evropskim integracijama i koji poslednje vreme sve aktivnije učestvuje u razgovorima sa zapadnim diplomatama, kaže da se njegov stav nije promenio o Evropi nije promenio.

Ostaje pri stavu i istok i zapad i sever i jug, ali u pregovorima sa Unijom mora da postoji crvena linija. Nikolić, koji se sa radikalima rastao zbog stava o evropskim integracijama i koji poslednje vreme sve aktivnije učestvuje u razgovorima sa zapadnim diplomatama, kaže da se njegov stav nije promenio o Evropi nije promenio. Ostaje pri stavu i istok i zapad i sever i jug, ali u pregovorima sa Unijom mora da postoji crvena linija.

On je rekao je da su crvene linije i za SNS i za DSS - odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Nikolić i Koštunica su na zajedničkoj konferenciji za novinare kazali da i pored nekih nesuglasica imaju zajednički interes i cilj, a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i smena aktuelne vlasti.

Oni su izjavili posle današnjeg razgovora da u ovom trenutku ne vide mogućnost koalicije njihovih partija.

Vojislav Koštunica je rekao novinarima da treba prekinuti pogubnu politiku da EU nema alternativu i da su SNS i DSS saglasne da su Srbiji potrebni novi izbori i da je zato potrebna i saradnja dve stranke. Dodao je da nije bilo reči o predizbornoj koaliciji.

Gost Vesti TV B92 u 18 i 30 biće lider SNS Tomislav Nikolić.

DS: A šta je alternativa Evropskoj uniji?

Demokratska stranka je saopštila da dogovor SNS i DSS o zajedničkom delovanju jasan pokazatelj da je ponovo na snazi jedna antievropska i nacionalistička koalicija koja ima za cilj da izoluje Srbiju i udalji je od Evropske unije i razvijenog sveta.

"Potpuno je jasno da SNS nije nikakva evropska snaga kako su pokušavali da se u javnosti prikažu poslednjih meseci , već stranka bez ideologije i političke vizije, koja dnevno menja stavove u pokušaju da dođe do gole vlasti", navodi DS.

"Stranka koja se do juče samopreporučivala kao stranka koja želi da Srbiju vodi u EU, danas poručuje da EU ima alternativu čime se samo vraća svojoj izvornoj ideologiji kada je Tomislav Nikolić govorio da Srbija treba da bude 'rupa na evropskom tepihu', a da oni koji sa Evropom sarađuju treba da budu kažnjeni kao izdajnici", navodi se dalje.

Demokrate na kraju traže od SNS i DSS da kažu jasno građanima šta je alternativa EU i ka kom to drugom političkom savezu i geografskom kontinentu Nikolić i Koštunica žele da vode Srbiju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: