Zimske gume od aprila 2011.

Ministarstvo za infrastrukturu pomerilo rok za primenu Pravilnika o obaveznoj upotrebi zimskih guma, sa 1. novembra za 1. maj 2011. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2010.

12:30

Default images

Odluku o tome doneo je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, saopšteno iz ministarstva.

Mrkonjić je pozvao MUP da se do 1. maja 2011, striktno primenjuju odredbe starog pravilnika, kojim se predviđa obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnjih guma sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

"Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume, čime bi doveli u pitanje i samu primenu pravilnika", naveo je Mrkonjić u saopštenju.

Novi tehnički pravilnik za vozače, u okviru kog je i pravilo o obaveznim zimskim gumama, počeo je da važi danas. Iz njega je izuzet deo o obaveznom korišćenju zimskih guma za period od 1. novembra do 1. aprila na sva četiri točka.

Od brojnih pravila, zimske gume bile su najskuplja stavka. Po novom tehničkom pravilniku za vozila, zabranjeno je i zatamnjivanje stakla, kao i vožnja automobila s volanom na desnoj strani.

Takođe, po novom pravilniku vozači će u narednom periodu morati da nabave novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču, i lanci za sneg će morati da budu u kolima, a moraće da se kupi komplet sijalica baš za to vozilo.

Pravilnik je delo Ministarstva infrastrukture, dok je saobraćajna policija tu tehnička podrška i ona koja sprovodi ove odredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: