Tri godine za ubistvo gimnazijalca

Po tri godine zatvora dvojici napadača na gimnazijalca Nikolu Kovačevića. "To su kazne za džeparenje, dete je zlikovački ubijeno", kaže njegov otac.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2010.

12:53

Default images

Viši sud u Beogradu osudio je na po tri godine maloletničkog zatvora N.P. i N.M. zato što su 2005. na smrt prebili učenika Treće beogradske gimnazije Nikolu Kovačevića.

Porodica Nikole Kovačevića ogorčena je zbog visine presude, kao i zbog dužine sudskog procesa.

Nasilje na velikom odmoru posle više od pola decenije dobilo je epilog. N.P i N.M provešće tri godine u maloletničkom zatvoru jer su, kao maloletnici, u martu 2005. na smrt prebili svog vršnjaka Nikolu Kovačevića.

Suđeno im je zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom i to po starom zakonu, koji je važio u tom periodu i koji ovo krivično delo kažnjava sa najviše pet godina zatvora.

Otac ubijenog učenika, Pavle Kovačević, razočaran je presudom.

"Ubili su mi dete na zlikovački način. Suđenje je trajalo pet i po godina, ljudi dobijaju tolike kazne za džeparenje! Nema nikakvog smisla ta kazna, niti generalne niti specijalne prevencije. Zaključak posle ovakve presude je da se zločin isplati", smatra on.

Kovačevići negoduju i zbog činjenice da je postupak trajao tako dugo, jer u tom periodu nije utvrđeno ništa novo što se nije znalo u vreme izvršenja zločina.

Porodica Kovačević, prema rečima njihove zastupnice Miljane Perendije, očekuje reakciju nadležnih.

“Smatram da je kazna od tri godine vrlo mala i neprimerena, ali ja po zakonu. Ne mogu da uložim žalbu, to može samo tužilac i ja očekujem da oni ulože tu žalbu. Nasilje po školama se mora zaustaviti, a to jedino može sud uz jače kazne“, kaže Perendija.

Advokati i porodice osuđenih nisu želeli ni na koji način da komentarišu presudu. Inače, okrivljeni su još 2008. bili osuđeni na po tri godine za ovo delo, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Razlog su bile kontraverze u medicinskim izveštajima o zdravsvenom stanju Nikole Kovačevića.

Tim patologa na čelu sa nekadašnjim ministrom odbrane Zoranom Stankovićem tvrdio je da je Kovačević imao aneurizmu i da bi malo jači šamar mogao da ga ubije.

Te navode je, međutim, pobio konzilijum profesora sa Meicinskog fakulteta, od kojih su neki svom kolegi Stankoviću čak poručili da se ponovo vrati u školu.

Suđenje je u potpunosti bilo zatvoreno za javnost pošto su okrivljeni u vreme izvršenja dela bili maloletni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: