"Cilj promena identiteta Srba"

Predlog da se revidiraju sadržaji udžbenika iz Srbije na Kosovu, ima za cilj promenu identiteta srpskog naroda, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

18:14

Default images

Takav potez vodi ka tome da se buduće generacije obrazuju i vaspitavaju na način koji odgovara interesima samoproklamovane države Kosovo, dodaje on.

Obradović naglašava da ovakav potez pokazuje da kosovske institucije teže da se njihova "istina" proglasi opštom i nespornom, te da se prošlost izmeni, a sadašnjost zloupotrebi.

Povodom predloga Nezavisne komisije za pregled udžbenika nastave na srpskom jeziku na Kosovu, da se izrade dopunski udžbenici u kojima bi se konstatovala "državnost Kosova", Obradović je naveo da Republika Srbija ne priznaje takozvanu nezavisnu državu Kosovo, zbog čega je, kako je naveo, potpuno diskutabilna i nerelevantna odluka tamošnjih prosvetnih vlasti.

Ističući da je takav potez civilizacijski, istorijski, pravno, kulturološki i estetski nedopustiv, Obradović je podsetio da dela za koja je preporučeno da se izbace iz gradiva ne pripadaju samo srpskoj kulturnoj baštini, već imaju nesporne univerzalne vrednosti, pa bi njihova zabrana bila antipod slobode i demokratije.

"Kada se iz sadržaja udžbenika uklone značajni pisci i značajne teme, na taj način briše se i identitet naroda koga oni predstavljaju, odnosno o kome govore. Na najvećem gubitku biće oni kojima će se uskratiti mogućnost da se kroz edukativni program upoznaju sa ovim nesumnjivo vrednim delima", ocenio je Obradović, izrazivši uverenje da će demokratska, stručna, politička, međunarodna javnost principijelno reagovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: