Tirk kritikuje birokratiju EU

Predsednik Slovenije oštro kritikuje spoljnu politiku i birokratiju EU, jer se nijedan slovenački kandidat nije imenovan na visok položaj u EU diplomatiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

18:19

Default images

Šefica diplomatije EU objavila je u sredu u Briselu spisak 29 diplomata na visokim položajima u EU diplomatskoj službi.

Na spisku se, međutim, ne nalazi nijedan Slovenac, što je izazvalo oštru reakciju slovenačkog predsednika Danila Tirka.

"To je političko pitanje, ne radi se samo o izboru diplomata, već i političkoj osetljivosti prema državama koje su ’novije’ u EU", rekao je Tirk i dodao da bi EU morala da se zamisli nad takvom praksom.

Tirk je, istovremeno kritikovao i pravljenje zajedničke diplomatske mreže EU, rekavši da je "spoljna politika EU u opasnosti da sklizne u irelevantnost", upozorivši da zajednička evropska politika nije zamena za spoljnu politiku država članica.

"Slovenija je suverena država sa sopstvenom spoljnom politikom i ne može da se osloni na spoljnu politiku EU, koja nema zajedničku spoljnu politiku. Doduše, pokušava da je izgradi, ali u tom zalaganju nije uspešna", rekao je Tirk, odavši da je EU slaba u određivanju spoljnopolitičkih interesa.

Zbog toga što nijedan Slovenac nije imenovan na visoki diplomatski položaj u EU, predsednik Tirk je rekao i da Slovenija sada ima sve razloge da ne veruje evropskoj birokratiji u onoj meri u kojoj je do sada verovala.

Neimenovanjem Slovenaca je razočaran i slovenački šef diplomatije, a predsednik Slovenije je danas dodao i da osećaj razočarenje možda i nije neosnovan, ali ni iznenađujući, "jer EU donosi i razočarenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: