Sastanak DSS i SNS u ponedeljak

Lideri SNS-a i DSS-a Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica u ponedeljak razgovaraju o saradnji dveju stranaka. Treba promeniti politiku prema EU, poručuje DSS.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.09.2010.

16:59

Default images

Lider naprednjaka kaže da je za ponedeljak 20. septembar zakazao sastanak sa Koštunicom.

"Mi ćemo se naći u ponedeljak i dogovoriti se o svemu o čemu možemo da se dogovorimo, a mislim da možemo da se dogovorimo da ne komuniciramo preko medija, već da to radimo direktno", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da će lideru DSS predočiti ciljeve grupacije stranaka koje okupljaju naprednjaci, a u cilju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na izjavu Koštunice da je za odnos dveju stranaka ključno pitanje da li je za SNS najvažniji cilj da Srbija uđe u Evropsku uniju, Nikolić je napomenuo da će lider DSS-a taj odgovor dobiti "za stolom".

"Političke stranke se bave i nekakvim marketingom, ali ja na ovo okupljanje opozicije ne gledam kao na marketing, posebno ne kao na marketing SNS", rekao je Nikolić.

"Mi ćemo DSS-u tačno reći šta je cilj grupacije stranaka koju okupljamo i ako se u tome nalaze, oni će u tome biti. Ukoliko se ne nalaze, mislim da više ne treba da se sporimo oko toga što nismo zajedno, nego da bar imamo jedan zajednički cilj, a to je da nekako dođemo do vanrednih parlamentarnih izbora", naveo je lider SNS-a.

SNS, Nova Srbija i Pokret socijalista počeli su početkom nedelje razgovore o ukrupnjivanju političke scene i dogovorili strategiju zajedničkog delovanja radi promene državne politike Srbije, te uputili poziv ostalim opozicionim strankama da im se pridruže.

DSS: Promeniti politiku prema EU

Predsedništvo DSS saopštilo je da osnovni politički princip zajedničkog delovanja opozicije za raspisivanje vanrednih izbora mora biti promena sadašnje državne politike da EU nema alternativu i uspostavljanje državotvorne politike zaštite državnih i nacionalnih interesa.

"Predsedništvo DSS-a donelo je odluku o osnovnom političkom principu zajedničkog delovanja opozicije za raspisivanje vanrednih izbora, koji će predložiti na sastanku sa SNS-om u ponedeljak 20. septembra", ističe se u saopštenju.

Taj princip je promena sadašnje državne politike da EU nema alternativu i uspostavljanje državotvorne politike zaštite državnih i nacionalnih interesa, navodi DSS.

"Pošto EU svojim delovanjem otvoreno nameće izbor Srbiji da bira između Kosova ili EU, nova državotvorna politika treba otvoreno da saopšti da je celovitost Srbije naš prvi i najvažniji cilj", smatra DSS.

Ta stranka ocenjuje da je sadašnja vlast vođenjem politike da EU nema alternativu nanela nesagledivu političku i ekonomsku štetu Srbiji i da bi nastavak te politike predstavljao urušavanje i slom države.

"DSS je podržavao evropske integracije Srbije sve dok 2008. godine Brisel nije otvoreno stao na stranu albanskih secesionista, kada se DSS javno suprotstavio ovakvoj politici EU. Najnoviji javni ultimatum Brisela kojim je nastavak evropskih integracija bio uslovljen promenom podnete rezolucije GS UN, predstavlja najgrublji primer kako EU za račun albanskih secesionista ucenjuje Srbiju", ocenjuje DSS.

Stranka Vojislava Koštunice ističe da zato insistira da Srbija u odnosima sa EU čvrsto stoji na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija i da se "jasno i nedvosmisleno brani državni interes Srbije od svakog novog pokušaja EU da u potpunosti otme Kosovo od Srbije".

Prema DSS-u, ako bi i opozicija vodila politiku da EU nema alternativu, to bi u "osnovi predstavljalo običan duplikat politike" i onda "nikakve promene u Srbiji ne bi ni bilo, već bi samo bio neizbežan potpuni slom države".

PSS i SNS na početku razgovora

Delegacije Srpske napredne stranke i Pokreta snaga Srbije - BK su na početku razgovora o "formiranju koalicije", koja će se zalagati za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, dogovorile plan daljih aktivnosti, saopšteno je iz PSS-a.

Delegacija te stranke, koju je predvodila Milanka Karić, razgovarala je s predsednikom i zamenikom predsednika SNS Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Buduća koalicija će, kako piše u saopštenju, predstavljati saradnju prirodnih političkih partnera, koji imaju zajednički interes da do izbora dođe što pre, kako bi se zaustavilo dalje ekonomsko propadanje Srbije.

SVM van koalicije

Ištvan Pastor (FoNeT)
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odbacio je bilo kakav savez sa strankama opozicije, istakavši da i ne razmišlja o pozivu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića o priključenju opoziciji.

Ištvan Pastor je rekao da će njegova stranka ostati parlamentarna i da će biti faktor stabilizacije i faktor koji će dijalogom rešavati sve postojeće probleme.

Zamenik predsednika srpskih naprednjaka Aleksandar Vučić ranije je rekao da nije realno očekivati zajednički nastup na istoj listi SNS-a i SVM-a.

"Kad je reč o SVM, Vučić je kazao da nije realno očekivati zajednički nastup, na istoj listi, ali da je SVM za naprednjake 'poželjan partner u budućoj vladi'", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Pastor je i ranije izjavljivao da SVM neće ulaziti u predizborne koalicije ni sa naprednjacima, niti sa bilo kojom drugom partijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: