Blok 39 izazov za arhitekte

Otvoren međunarodni arhitektonski konkurs za idejni projekat buduće zgrade Centra za promociju nauke u novobeogradskom Bloku 39.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

18:21

Default images

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj pozvalo je oko 90 000 arhitekata u svetu da učestvuju na ovom konkursu.

Ministar Božidar Đelić je u emisiji “Kaižprst” RTV B92 rekao da će izgradnja ovog centra obeležiti Beograd, ali i celu Srbiju, kao i da je ideja da on postane simbol nauke, urbanizma i arhitekture.

U novobeogradskom Bloku 39, u neposrednoj blzini Fakulteta dramskih umetnosti, za dve godine trebalo bi da nikne nesvakidašnji centar gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i profesori u četiri glavne celine moći da vide interaktivni izložbeni prostor - "naučni klub" sa laboratorijama i učionicama, planetarijumom i višenamenskom konferencijskom dvoranom.

Pre toga potrebno je da do 19. oktobra na adresu www.blok39.com stigne idejno rešenje izgleda budućeg centra.

Izgradnja će koštati 20 miliona evra, a biće finansirana sredstvima Evropske investicione banke, najavio je ministar nauke Božidar Đelić.

“Taj idejni projekat je nešto što treba da obeleži Beograd. Setimo se da je Bilbao bio grad o kome je retko ko malo znao, i da kada je napravljen muzej Gugenhajm sada svi poznajemo taj grad zbog toga i mnogi ga posećuju”, podsetio je Đelić.

“To može biti jedna arhitektonska ambicija, ali ono što je bitnije je to da postoji tih 10.000 kvadrata u kome će svi osnovci i srednjoškolci iz Srbije moći da se upoznaju sa naukom na interaktivni način, sa svim čarima nauke i tehnologije”, naveo je on.

Đelić je u “Kažiprstu” naglasio i da predstojeći konkursi za direktore u naučnim institucijama neće biti politizovani.

“Vreme je za one koji imaju ambiciju i energiju bilo da su u institucijama nauke, bilo da su na fakultetu, bilo da su u privredi i za našu naučnu dijasporu jer smo te konkurse prosledili na 700 adresa naučne dijaspore koja se prijavila u našu bazu podataka na sajtu Ministarstva, da se jave i da imamo jednu otvorenu konkurenciju”, kazao je on.

Resorno ministarstvo će, prema rečima Đelića, pomno pratiti da li je utakmica na konkursima za naučne institucije bila fer i da li se prijavio dovoljan broj kvalitetnih kadrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: