Zukorlić: Navijao sam za Tursku

Muftija Muamer Zukorlić priznao da je u košarci navijao za Tursku, ali osudio povike navijača iz Novog Pazara koji su tokom slavlja uzvikivali "Ovo je Turska".

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

12:13

Default images

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kaže da je ponašanje vlasti prema Bošnjacima podiglo stepen antagonizma prema Beogradu.

Zukorlić je u Kažiprstu B92 rekao da ima problem da Srbiju doživi kao svoju domovinu, i priznao da je za vreme košarkaške utakmice između Srbije i Turske navijao za reprezentaciju Turske.

Ipak, on je takođe kazao da ne podržava parolu "Ovo je Turska", koja je posle utakmice uzvikivana na ulicama Novog Pazara.

Više stotina građana okupilo se u subotu u centru Novog Pazara, slaveći pobedu košarkaša Turske nad ekipom Srbije. Slavilo se uz petarde i turske zastave, a istovremeno je i kolona automobila sa sirenama i zastavama Turske kružila gradom.

Ovo je samo još jedan od događaja u poslednjih nekoliko meseci koji potvrđuje da su odnosi Novog Pazara i Beograda zategnuti, kaže Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić objašnjava da narod oseća emotivnu povezanost sa košarkašima turske reprezentacije jer je njih petorica poreklom iz Sandžaka, ali navodi da ne podržava parolu "Ovo je Turska", koja se te noći mogla čuti na ulicama Novog Pazara.

B92: Da li ste vi organizator ovoga?

Zukorlić: To je besmisleno pitanje.

B92: Za koga ste vi navijali?

Zukorlić: Apsolutno za Tursku.

B92: Zašto za Tursku?

Zukorlić: Iz istog razloga kao i moj narod.

B92: A da li ikada navijate za Srbiju?

Zukorlić: Ja sam jako dugo bio spreman da navijam za Srbiju, punih 15 godina. Moj odnos prema Srbiji je bio takav da sam prosto bio spreman da svim svojim bićem učestvujem da se ljute rane Srebrenice i drugih stradanja stave po strani, da ostanu samo u pamćenju kako se nikada više ne bi ponovile, i da krenemo novim putem. Međutim, vlast to meni nije dozvolila, ni mom narodu.

Muftija Zukorlić bavodi i da vlast u Srbiji ne prepoznaje njegove namere za intergracijom Srba i Bošnjaka.

On, kako kaže, nailazi na zatvorena vrata zbog malodušnosti vlasti i ignorisanja problema Islamske zajednice.

Njega ne zanima put secesije Sandžaka i to dokazuje time što je učestvovao na izborima za Bošnjački nacionalni savet, koji su održani po zakonima Srbije.

Kritika vlasti koju Zukorlić često upućuje nadležnima, zapravo znači da on želi državu Srbiju kao svoju. Ali zahteva da se prestane sa dvostrukim standardima.

“Apsolutno vam ne smeta kada u Banjaluci masovno navijaju za Srbiju protiv Bosne i Hercegovine. To apsolutno nikome ne smeta, ili bar medijima, to se može pratiti”, ukazao je muftija.

“Opet dolazimo do najvećeg problema, a to su dvojni standardi. Mora se prestati sa dvojim standardima, mora se prestati sa diskriminacijom. Moj odnos prema državi kroz kritike vlasti potvrđuje koliko ja želim tu državu kao svoju“, rekao je on.

"Politička izjava"

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose kaže da muftija Zukorlić nije vezan za Tursku, već je to lider druge islamske zajednice Srbije, Adem Zilkić.

Zbog toga Janjić ocenjuje da je priznanje Zukorlića da je navijao za Tursku potpuno politička izjava.

“Koliko se ja razumem u odnose Islamske zajednice koja je sada podeljena, Zilkićeva struja je bliža Turskoj. Ugljanin ima političku i ekonomsku pomoć Turske, a ne Zukorlić”, naveo je Janjić.

“Mislim da se ovde muftija poneo kao političar, što nije dobro, a ukupno govori da i njemu nije dobra situacija, da nije dobra situacija u novopazarskoj oblasti, a bogami, nije ni u Srbiji“, rekao je on.

Etnički identitet, odnosno etnička lojalnost je u ovom slučaju očigledno odvojena od lojalnosti državi, i može se tumačiti kao versko-politička lojalnost Turskoj, a ne Srbiji, smatra Janjić.

Međutim, on navodi da se ovo desilo zbog krize države Srbije, koja se godinama nije bavila Sandžakom, i na neki način dozvolila Turskoj da rešava probleme u Novom Pazaru.

“Pokazalo se da je Srbija probala da reši probleme uz pomoć Turske. Dakle, Srbija, odnosno Vlada Srbije i predsednik Srbije su instalirali Tursku kao poverenika za Sandžak ili za novopazarsku oblast, a pritom je čak i ministar spoljnih poslova Turske mirio dva zavađena političara, Ugljanina i Ljajića”, rekao je Janjić.

“Pa šta onda očekivati od običnih građana koji imaju problem sa političarima, koji imaju problem sa državom, nego da prizivaju Tursku ili slave Tursku“, naveo je on.

Kada građani jedne države navijaju za reprezentaciju protivnika, to govori o velikom problemu koji postoji, zaključuje Janjić.

Tada je kriza države više nego očigledna, kaže on, bila to Srbija čiji državljani u međusobnom meču navijaju na Tursku ili Bosna i Hercegovina, kada građani Republike Srpske bodre Srbiju.

Zukorlić: Čekam inicijativu iz Beograda

A Muamer Zukorlić je, gostujući u emisiji "Kažiprst", rekao i da čeka inicijativu iz Beograda za razgovor sa predstavnicima vlasti.

On smatra da je potrebno da Srbija formira delegaciju iza koje će stajati predsednik Vlade i predsednik Srbije Boris Tadić.

Muftija je negirao da želi dijalog isključivo sa predsednikom Borisom Tadićem i naveo da bi prihvatio razgovor sa vladinom delegacijom iza koje bi stala država "do predsednika Tadića".

"Problem Sandžaka nije parcijalan problem koji se tiče samo jednog ministarstva ili uprave. To su širi problemi i zbog toga je potrebno da pregovarački tim ima legitimitet samog vrha“, rekao je muftija Zukorlić.

Pozivi na građansku neposlušnost i zahtev za ubrzano proglašavanje autonomije su, kako je rekao, posledica toga što vlast ignoriše probleme Bošnjaka.

Upitan zašto nije tražio autonomiju ranije, devedesetih, već sad, Zukorlić je rekao da je hteo da "da šansu demokratskoj Srbiji", ali da se ništa nije promenilo.

"U tome je ova vlast slična Miloševićevom režimu. Ignorisanje Bošnjaka i njihovih problema je politika koju je primenjivao Milošević i tako nešto sada pokušava da uradi ministar (vera, Bogoljub) Šijaković“, navodi Zukorlić.

Naglašavajući da želi, ali da neće sam inicirati razgovor sa vlastima u Beogradu, Zukorlić je kazao da su ključna pitanja pravo Bošnjaka i njihova sloboda, "agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji 2007. godine", problem ometanja funkconisanja Bošnjačkog nacionalnog veća i "lečenje" svih oblika diskriminacija na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Muftija je rekao da Srbiju "oseća kao svoj dom“ ali da mu smeta „kućni savet“ i ljudi koji "zloupotrebljavaju državu“.

Zukorlić je ponovio da veruje da je njegovo ponašanje godinama "integrističko", a odnos prema državi pun emocija jer želi da je "oseti svojom" državom i smeta mu "koliko je pojedinci upropaštavaju".

"Dokle god podižem ton, to znači da se nisam odrekao Srbije već da želim da budem tu, jer bih u protivnom gledao da budem što dalje od Beograda", naveo je on.

Tadić: Sa državom razgovori, a ne pregovori

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras, povodom situacije u Sandžaku, da "nije evropska praksa da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica", ali da će Srbija uvek biti posvećena rešavanju statusa verskih zajednica i nacionalnih manjina.

Povodom poziva glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da zvanični Beograd pregovara sa njim o stanju u Sandžaku, Tadić je rekao da "niko ne može da pregovara sa državom", jer je država "jedna i niko ne može biti druga pregovaračka strana državi".

"Sa državom se mogu voditi razgovori o modalitetima kako rešavati problem neke zajednice, a ne pregovori", rekao je Tadić.

On je dodao i da "sva pitanja verskih ili etničkih zajednica moraju da budu tretirana od strane vlade sa najvećom mogućom ozbiljnošću, zato što je to jedna od vrednosti kojima je Srbija posvećena".

"Zakonom o nacionalnim savetima smo učinili važan korak i važno je da predstavnici svih zajednica koriste svoja prava i tim zakonom je Srbija iskoračila dalje od evropskih standarda na ovom polju", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je, odgovarajući na pitanja novinara, posle dodela stipendija Fonda "Dr Zoran Đinđić", naveo da "neće da veruje da Zukorlić ima nameru da monopolizuje bošnjačko ili islamsko pitanje u Srbiji".

"Isto tako, niko nema pravo ni da monopolizuje pravoslavno ili katoličko pitanje", poručio je predsednik Srbije.

"Ministarstvo vera da ne komplikuje situaciju"

Ministarstvo vera ne bi smelo dodatno da komplikuje situaciju u Sandžaku i trebalo bi da razgovora sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem, posebno nakon njegove današnje izjave da ne želi da bude politički lider već da će ostati muftija, poručio je narodni poslanik Meho Omerović.

Omerović je rekao da, ako država želi da reši probleme u Sandžaku, onda resorni ministar ne treba da, kako je rekao, robuje bilo kakvim sujetama i formalnostima već bi samoiniciajtivno trebalo da ode na razgovor u Novi Pazar, ako treba.

"U interesu države je da se nagomilani problemi Sandžaka rešavaju i potpuno je nebitno da li će se razgovori tim povodom voditi u Novom Pazaru, Beogradu ili nekom trećem mestu u Srbiji", poručio je Omerović, koji je visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije.

Portparol MInistarstva vera Aleksandar Raković rekao je da bi resorni ministar primio Zukorlića na razgovor, ali da je prethodno neophodno da se muftija sa takvim zahtevom ministru obrati pisanim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: