Maki na slobodi posle pomilovanja

Predsednik Srbije Boris Tadić je potpisao odluku o pomilovanju, kojom se valjevski slikar Bogoljub Arsenijević Maki oslobađa krivičnog gonjenja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.09.2010.

00:11

Default images

Arsenijević, krajem devedesetih poznati aktivista protiv Miloševićevog režima, izašao je iz Okružnog zatvora u Valjevu u utorak uveče oko 21 sat.

Ranije, predsednik Tadić izjavio je novinarima u Beogradu da će čim stigne zahtev za pomilovanje iz Ministarstva pravde "učiniti sve što je u skladu sa zakonom". Bogoljub Arsenijević biće gost "Kažiprsta" u četvrtak u 09.30.

Tadić nije mogao da objasni kako se uopšte dogodilo da slučaj Arsenijević traje toliko dugo, navevši da to nije njegov posao.

"Ja obavljam posao predsednika Republike, a šta radi Ministarstvo pravde, MUP, šta rade sudovi... Ja se ne mešam u njihov posao", rekao je Tadić.

"Da li je neko usporio proces, nije usporio proces, ja to ne znam. Samo znam da kad sam došao iz Estonije, da sam video da imamo nov
problem. Ja ga rešavam čim dođe kod mene na sto", kazao je Tadić.

Po izlasku iz pritvora, Arsenijević je za B92 rekao da se još uvek oseća poraženo zbog toga što se na ovaj način sve završilo.

"Da se to desilo od Dačića, od radikala, bio bih sretan, oni mi sude oni me proganjaju. Ali, to što se desilo razbija svaku moju iluziju i predstavu o slobodi i demokratiji. Razočaran sam", rekao je Maki.

"Odmah po hapšenju sam započeo štrajk glađu, i znam da bih to izgurao, bio bih spreman da umrem. Ali, apsurdno je i besmisleno da i jedan minut odgovaram za nešto što sam uradio 1999. i za nešto što je radilo pola Srbije. Ako bih ja odgovarao, onda bi i ova vlast bi okrivila samu sebe, i ona bi postala odgovorna", kazao je Arsenijević. Arsenijeviću, koji je u utorak ujutro počeo štrajk glađu, Krivično veće Višeg suda odredilo je pritvor do dva meseca zbog neodazivanja sudskim pozivima za novo suđenje.

On je uhapšen u noći između nedelje i ponedeljka na graničnom prelazu Kotroman, kod Mokre Gore, prilikom pokušaja ulaska u Srbiju iz BiH, po poternici Višeg suda u Valjevu.

Prema ranijim informacijama iz valjevskog suda, početak novog suđenja je bio zakazan za 23. septembar pred Višim sudom u tom gradu. U međuvremenu, iz Ministarstva pravde pokrenut postupak za oslobađanje od krivične odgovornosti Arsenijevića.

Arsenijevića je obišao i lekar, kako bi utvrdio njegovo zdravstveno stanje, s obzirom na to da je Arsenijević astmatičar. Luka Aćimović, advokat Bogoljuba Arsenijevića, protiv koga je podignuta optužnica zbog organizovanja protesta protiv Miloševića 1999, ranije je rekao da postoji mogućnost da Arsenijević u utorak bude na slobodi.

Aćimović je za B92 rekao da je višesatno saslušanje Makija završeno u ponedeljak uveče.

"Ja očekujem da, pošto smo preduzeli određene korake, da će se u utorak tokom dana rešiti to i da će on biti pušten“, kaže Aćimović. "Desile su se neke stvari koje nisu bile poznate u momentu donošenja odluke tako da sada Tužilaštvo ima neke novine za razmatranje, doneće odluku u utorak, i mi očekujemo, da sada je ne prejudiciram stvar, ja lično očekujem da će on biti pušten“, kaže on.

Aćimović navodi da pravosudni organi rade i da on i njegov klijent "očekuju sve najbolje“.

Arsenijević je uhapšen pretprošle noći na graničnom prelazu Kotroman, kod Mokre gore, prilikom pokušaja ulaska u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, po poternici Višeg suda u Valjevu zbog neodazivanja na sudske pozive za novo suđenje po optužnici iz 1999. godine.

Bogoljub Arsenijević je 12. jula 1999. na Gradskom trgu u Valjevu organizovao "miting protiv Miloševića na kojem je prilikom pokušaja zauzimanja zgrade SO Valjevo povređeno nekoliko policajaca i demonstranata.

Iste godine, Okružni sud Arsenijevića osuđuje na tri godine zatvora, ali Vrhovni sud nalaže novo suđenje sa rekonstrukcijom. Ponovni postupak još nije počeo zbog toga što glavni pretres nije zakazivan ili se Maki nije odazivao na sudske pozive.

Pre nego što mu je određen pritvor Arsenijević je izjavio da je istražnom sudiji rekao da ne prihvata novo suđenje po optužnici iz 1999. godine.

Ministarstvo pravde: Postupak za oslobađanje

Slikar Bogoljub Arsenijević Maki mogao bi sutra da bude pušten iz pritvora u Valjevu pošto je Ministarstvo pravde pokrenulo postupak za njegovo oslobođanje od krivične odgovornosti, rekao je danas ranije državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen.

"Očekuje se da predsednik Republike sutra odluči o inicijativi i u tom slučaju već sutra bi Bogoljub Arsenijević mogao da izađe iz pritvora", rekao je Homen.

"Arsenijević je bio nosilac borbe za demokratizaciju Srbije i jedan od hiljade učesnika protesta 1999. i 2000. koji su se borili protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića", rekao je Homen.

Ukoliko bi Arsenijević odgovarao za to krivično delo, onda bi i mnogi drugi trebalo da odgovaraju, naveo je Homen.

Inače, predsednik Republike donosi odluku o predlogu Ministarstva pravde shodno Zakonu o pomilovanju.

"Arsenijević je bio nosilac borbe za demokratizaciju Srbije i jedan od hiljade učesnika protesta 1999. i 2000. koji su se borili protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića", rekao je Homen.

Ukoliko bi Arsenijević odgovarao za to krivično delo, onda bi i mnogi drugi trebalo da budu pozvani na odgovornost, smatra Homen i podseća da je veliki broj tih ljudi danas u vlasti.

Nažalost, zbog sporosti pravosuđa taj postupak je trajao toliko godina - od 1999. godine, napomenuo je državni sekretar.

"Mi smatramo da je ovo najbolji način da se pošalje jasna poruka da se nosioci demokratskih promena ne mogu smatrati učiniocima krivičnih dela, jer smo se tada svi borili protiv nečega što je bila nedemokratska država i protiv nedemokratskog režima koji je zloupotrebljavao poluge vlasti, a o tome govori veoma oštra kazna na koju je bio osuđen Aresenijević", naveo je Homen.

SPO: Umesto dželata, u pritvoru žrtva

Srpski pokret obnove zatražio je da valjevski slikar Bogoljub Arsenijević – Maki bude pušten na slobodu, ocenivši da je neprihvatljivo da u pritvoru budu "žrtve umesto dželata".
SPO u saopštenju ocenjuje da je Arsenijević, zajedno sa celom Srbijom, žrtva totalitarnog režima Slobodana Miloševića.

"Posle svih tragedija koje nam je doneo ondašnji režim devedesetih godina prošlog veka i posle 5. oktobra 2000. koji je nažalost amnestirao gotovo sve krivce koji su uništili Srbiju, ne smemo dozvoliti da još budu i kažnjavani oni koji su se protiv tog zla borili", poručili su iz Srpskog pokreta obnove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: