SNS i NS dogovorili strategiju

Naprednjaci se sa Novom Srbijom dogovaraju o ukrupnjavanju političke scene i promeni državne politike Srbije. DSS čeka poziv za razgovor o izborima.

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.2010.

23:25

Default images

Najveće opozicione stranke u Srbiji pokušaće da iskoriste događaje na međunarodnom planu i udruživanjem dovedu do raspisivanja vanrednih parlamentrarnih izbora.

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke kaže da je trenutno i vlast u predizbornoj kampanji, jer su svesni da su novi izbori neminovnost.

Lideri SNS-a i Nove Srbije Tomislav Nikolić i Velimir Ilić dogovorili su strategiju zajedničkog delovanja u cilju promene državne politike Srbije. Lideri opozicije su uputili poziv ostalim opozicionim strankama da im se pridruže.

Kako je saopštila NS, na prvom predizbornom sastanku u cilju ukrupnjavanja srpske političke scene, delegacije dve stranke, na čijem su čelu bili Nikolić i Ilić, zaključili su da je Srbija u teškoj ekonomskoj i političkoj krizi i da je to stanje neodrživo.Stoga su, kako je istaknuto u saopštenju, vanredni parlamentarni izbori neminovnost.

"Na sastanku je dogovorena strategija zajedničkog delovanja u cilju promene državne politike Srbije, čiju realizaciju će koordinirati zajednički timovi, i upućen poziv ostalim opozicionim strankama da se pridruže borbi za bolju budućnost Srbije", navedeno je u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije će razgovarati sa Srpskom naprednom strankom i Novom Srbijom, ali u cilju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, izjavio je portparol DSS Petar Petković.

"U samoj DSS traju konsultacije na koji način ćemo kao stranka izaći i koje akcije pokrenuti kako bi doprineli opoziciji u smislu dovođenja do tog momenta kada će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori", rekao je Petković na konferenciji za novinare i dodao da izbori ostaju cilj opozicije i da će o tome nastaviti razgovore sa SNS i NS. Predsednici SNS Tomislav Nikolić i NS Velimir Ilić izjavili su da razgovore počinju sad zato što ne žele da budu zatečeni raspisivanjem izbora, a lider naprednjaka je ranije rekao da će SNS na međustranačke razgovore pozvati i Demokratsku stranku Srbije. "Ne mora da znači da ćemo mi imati do kraja ove godine izbore, ali mi moramo za njih da budemo spremni. Građani Srbije moraju da znaju ko će to kome da se suprotstavi i zato bi trebalo da raščistimo. Pa dobro, nije do sada bilo tako odlučujućih momenata, ali ako nama DSS zaista nešto zamera otvoreno, onda je vreme i da kažu - mi smo priču sa vama završili, nemojte više da nas zovete", kazao je Tomislav Nikolić.

Naprednjaci kucaju na otvorena vrata, kaže lider Nove Srbije Velimir Ilić za B92. On očekuje da će se u razgovore u nekom trenutku uključiti i Demokratska stranka Srbije.

"Naravno, razgovaraćemo i o saradnji i o zajedničkom nastupu na izborima i o svemu smo i do sada razgovarali, samo ćemo to sada malo konkretizovati. Ja se nadam da ćemo imati dobru podršku i saradnju i s DSS-om i da ćemo tu opoziciju konačno objediniti“, kaže Ilić.

"Vrata su za sve opcije otvorena, oni koji imaju zajednički cilj, a to je da budu vanredni izbori i da pobedimo naravno“, zaključio je Ilić.

"DS mora u opoziciju"

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke rekao je, gostujući u emisiji "Kažiprst" na RTV B92, da je trenutno i vlast u predizbornoj kampanji, jer su svesni da su novi izbori neminovnost.

Nikolić navodi da će pregovarati i sa Vojislavom Koštunicom, predsednikom Demokratske stranke Srbije.

Dok čeka odgovor Vojislava Koštunice, Nikolić kaže da nikada i ni pod kakvim uslovima neće pregovarati sa vladajućom Demokratskom strankom jer je, kako kaže, ta stranka loše vladala Srbijom i moraju u opoziciju. Na pitanje da li je u to potpuno siguran, on poručuje: “Nađite nekog drugog ko je sigurniji od mene".

"Možda u nekom ciklusu posle ovog prvog. Ovde Demokratska stranka mora da ode u opoziciju, i to kao stranka koja je loše vladala”, rekao je Nikolić.

“Posle prvih izbora koji sad budu održani, nećete videti koaliciju Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Ni po koju cenu, zato što je nemoguće da neko od nas ne može da formira većinu“, poručio je on.

Tomislav Nikolić kaže da su ovo odlučujući momenti i da će njegova stranka, kao najveća u opoziciji, pozvati sve ostale na pregovore.

Odgovor Demokratske stranke Srbije će možda biti presudan za udruživanje opozicije, iako ova stranka ranije nije reagovala na pozive Tomislava Nikolića.

“Ako nama DSS zaista nešto zamera, otoreno, onda je vreme i da kažu: ‘Mi smo sa vama završili, nemojte više da nas zovete’”, naveo je Nikolić.

“Ali, ja poznajem i onog Koštunicu koji je bio na vlasti, taj nije bežao od Evropske unije, taj nije bežao od razgovora sa drugim političkim strankama”, rekao je on.

“Ako ne želi da bude na vlasti, onda će da nastavi ovako da se ponaša. A, ako želi da bude na vlasti, onda će da se ponaša kao kad je bio na vlasti. Dakle, ne možete da zatvorite vrata Evropskoj uniji“, poručio je Nikolić.

Blagojević: Izbori zavise od vladajuće većine

Operativni direktor CESID-a Marko Blagojević za B92 kaže da ne veruje da će do izbora doći do isteka mandata vladajuće većine.

"Ove godine ne očekujem da bi mogli prevremeni izbori da se dogode. Sledeće godine možda, samo pod uslovom da se dogodi nešto na talasu čega bi vladajuća koalicija mogla da napravi bolji rezultat, što je jedino što bi njih moglo da motiviše da se odluče na taj korak da raspuste Skupštinu i da raspišu vanredne parlamentarne izbore“, rekao je Blagojević, gostujući u Vestima TV B92.
Marko Blagojeviæ (FoNet, arhiva)
"Jedino vladajuća koalicija u ovom trenutku može da donese odluku o tome, jer je to jedna par ekselans politička odluka. Nemaju obavezu sve dok imaju stabilnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Dakle, ukoliko procene da im to ide u prilog, oni će to uraditi, u suprotnom čekaćemo kraj mandata ove Vlade", dodao je on.

Blagojević kaže i da je teško odgovoriti na pitanje šta bi ti izbori doneli, jer se raspoloženje birača menja, između ostalog, i u odnosu na dnevno politička dešavanja.

Nedavna istraživanja, kaže Blagojević, ukazuju na to da je jedino demokratama i naprednjacima, kao dvema najjačim strankama u zemlji na eventualnim izborima - siguran cenzus. Možete pogledati snimak gostovanja Marka Blagojevića u vestima TV B92.

Šta poručuju iz vlasti

A kako na grupisanje opozicije gleda vlast?

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je prirodno da se opozicija zalaže za vanredne izbore, kao što se vlast trudi da dočeka redovne.

"Izbori se dešavaju onda kada ne postoji više većina ili kada istekne mandat vladajućoj većini. U ovom trenutku nijedan od tih uslova nije ispunjen“, izjavio je Dačić.

"Sigurno je da svaka opozicija kao svoj cilj ima raspisivanje vanrednih izbora, pa i ja sam to tražio do pre neku godinu, kada smo bili opoziciona stranka. Verovatno će neko i od njih tražiti vanredne izbore kada nekada dođu na vlast“, rekao je Dačić.

SRS: Izbori izlišni zbog "okupacije" Srbije

Za vanredne parlamentarne izbore nisu zainteresovani ni u Srpskoj radikalnoj stranci.

Potpredsednik radikala Milorad Mirčić ocenio je da bi izbori sada bili "izlišni", jer se Srbija, kako je rekao, nalazi pod "okupacijom" zapadnih sila.

"Vanredni izbori u okupiranoj i krajnje poniženoj državi, kakva je u ovom trenutku Srbija, bili bi izlišni i besmisleni, jer o njenoj sudbini ionako ne odlučuju njeni građani, nego Brisel i Vašington", ocenio je on.

Prema njegovim rečima Srbiju su u takav “nezavidan položaj“ doveli predsednik Boris Tadić i lideri dve opozicione partije - Tomislav Nikolić i Čedomir Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: