Zilkić: Jovanović se meša u poslove

Vrhovni poglavar IZS, reis ul ulema Adem Zilkić, optužio je lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da se neprincipijelno umešao u poslove Islamske zajednice.

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.2010.

13:25

Default images

Zilkić smatra da je Jovanovićevo mešanje u pitanja Islamske zajednice "u najmanju ruku štetno".

Vrhovni poglavar IZS kaže da ne veruje u neku Jovanovićevu "posebnu misiju", ali smatra da je lider LDP-a na neprincipijelan način podržao jednu upravljačku struturu islamske zajednice, a da pritom nije imao nikakve kontakte sa najvećim verskim autoritetom.

"Islamsku zajednicu Srbije predstavja njen reis ul ulema, a sa mnom (Jovanović) nikakve kontakte nije imao. Neprincipijelno je da se on, kao političar, bavi verskim pitanjima. Vara se on, ili neki drugi političar, ako misle da će moći da uređuju odnose unutar islamske zajednice i da će do jedinstva unutar nje doći nametanjem nekih njihovih standarda", poručio je Zilkić.

Islamska zajednica može doći do jedinstva isključivo kroz pregovore koji će uvažiti obe upravljačke strukture - Islamske zajednice Srbije koju predvodi on, i Islamske zajednice u Srbiji sa muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu. Samo takva jedinstven islamska zajednica može biti delotvorna na duži rok, istakao je reis.

"Mi hoćemo homogenu, čvrstu i delotvornu Islamsku zajednicu, koja će u svakom momentu moći da zadovolji potrebe vernika i koja će raditi na atmosferi u kojoj će vernici i verski službenici moći da odgovore ustavnim zadacima, ciljevima i obavezama", kazao je on.

Zilkić tvrdi da pouzdano zna za neke inicijative koje bi trebalo da dovedu do dogovora između Zukorlića i srbijanskog muftije IZS Muhameda Jusufspahića, a koje bi, kaže, njega zaobišle.

"To nije moguće jer među mojim saradnicima ne postoji takvo razmišljanje i nikakvih pregovora ne može biti između dve opcije, a da ih ne predvodim ja", poručio je reis.

On je objasnio da je Islamska zjednica jedinstvena sa dve upravljačke strukture, kao i da je IZS pokrenula upravni postupak kojim će dokazati koje mesto joj objektivno pripada.

Reis je naveo da je odnos države prema Rijastu "korektan i stabilan" i da je to posledica, pre svega, odnosa te zajednice prema državi.

"Država je prepoznala da je IZS zaista iskrena u tom svom stavu i da se, shodno tom opredeljenju, i ona prema nama opredelila kao iskrenom partneru ili sardniku u verskom životu", kazao je Zilkić.

On kaže da ga nije iznenadilo to što je ovogodišnju bajramsku čestitku dobio na svoje ime, jer je uobičajeno da se takve poruke šalju najvišim autoritetima što on u Srbiji i u Islamskoj zajednici jeste.

Islamska zajednica će, dodao je reis, učiniti sve da i ubuduće ima dobre odnose sa državom i svim njenim strukturama, vodići računa da se nijednim svojim segmentom i delovanjem ne umeša u posao politike.

Zilkić je rekao da zna da je postojala inicijativa za formiranje "treće opcije" islamske zjaednice koja bi potrla dve postojeće.

On, međutim, kaže da su zagovornici te iniciajtive očito zaboravli da IZS ima kontinuitet i pravni osnov na koji se oslanja.

Kako je to bila ideja iz političkih struktura, a kako oni imaju problem unutar svojih političkih opcija, sve je ostalo na tom nivou, rekao je Zilkić uveren da takva ideja nema perspektivu, a ne isključuje mogućnost da je ona dolazila "sa strane".

Povodom obnavljanja ideje o autonomiji Sandžaka koju zagovara Zukorlić, reis Zilkić kaže da njemu kao Bošnjaku ta ideja "zvuči opravdano", ali dodaje da on predstavlja sedam nacioanlnih manjina objedinjenih u IZS, pa je s tog aspekta, ideja o autonomiji Sandžaka utopija.

Zilkić ne spori pravo kolegi iz BiH Mustafi Ceriću, koji, kako je rekao, pretenduje da bude verski lider svih Bošnjaka u svetu, da brine o Bošnjacima u Sandžaku, ali on nema pravo da se meša u rad IZS koja nije samo zajednica Bošnjaka.

Kada je reč o pozivu posmatračima EU da dođu u Sandžak, Zilkić kaže da se oko toga potpuno slaže sa Zukorlićem.

"Apsolutno se slažem da treba da dođu posmatrači EU u Sandžak kako bi videli ko je remetilački faktor, ko teroriše Bosnjake u Sandžaku da vide ko je konfliktan i ko je generator svih podela i duplih standarda", naveo je reis i dodao da se ne može govoriti o kršenju ljudskih prava, a da on (Zukorlić) postavlja standarde tih prava. Isto je, kaže, i kada je reč o verskim pravima.

Zilkić smatra da Beograd ne može da rešava sandžačke probleme već je to posao za verske i političke autoritet iz te regije, sve one koji nešto znače.

"Prvo, svi mi treba da sednemo i utvrdimo koji su to naši problemi i koji je to minimum zajedničkih interesa za njihovo prevazilaženje", kazao je vrhovni poglavar muslimana koji žive u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: