Dinkić: Fijat ulaže milijardu evra

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da torinski "Fijat" planira do 2012. da investira skoro milijardu evra u fabriku u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Subota, 11.09.2010.

23:53

Default images

U ovoj fabrici će krajem 2011. krenuti probna serija naprednog modela automobila "B" klase. Proizvodni kapaciteti biće od 200.000 do 300.000 vozila godišnje.

Dinkić je izrazio očekivanje da će nove investicije u industriji i planirana ulaganja u građevinarstvu, uz odmrzavanje plata i penzija, u narednoj godini doneti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od najmanje četiri odsto.

U intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti", ministar Dinkić je rekao da će potpuno novi model "B" klase, sa pet i sedam sedišta, svoje kupce naći uglavnom na tržištu Evropske unije, ali i Amerike gde je "Fijat" prošle godine preuzeo "Krajsler".

"Probna serija, prema dokumentu koji nam je zvanično predstavljen, izlazi krajem 2011. godine, a odmah nakon promocije novog modela na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine, krenuće se i u masovnu proizvodnju", otkrio je Dinkić detalje biznis plana "Fijata" za Srbiju.

Dinkić je naveo da Italijani planiraju da investicija u "Fijat Srbija" već u naredne dve godine dostigne 888 miliona evra i precizirao da je do sada u pripremu proizvodnje "Fijat" investirao oko 100 miliona, naredne godine u kragujevačku fabriku biće uloženo čak 573 miliona evra, a 2012. godine ostatak od preko 200 miliona evra.

"Inače, ukupna investicija 'Fijata' biće veća za oko 100 miliona evra od prvobitnog plana, odnosno iznosiće ukupno 944 miliona evra, jer će novi model iz Kragujevca biti moderniji, veći i znatno vredniji. Suštinski, ovo znači da će 'Fijat' u narednoj godini direktno investirati u Kragujevcu skoro 600 miliona evra", istakao je potpredsednik vlade.

Odgovarajući na pitanje koliki će biti proizvodni kapacitet fabrike, kada počne serijska proizvodnja novog modela, Dinkić je naveo da će kapacitet kragujevačke fabrike biti 200.000 automobila godišnje, uz mogućnost da se poveća i na 300.000 vozila ako to tržište bude tražilo.

Italijani, prema usvojenom biznis planu, računaju da će već prve godine proizvodnje, odnosno 2012. od izvoza automobila iz Kragujevca biti ostvaren prihod od oko 500 miliona evra, dok će se u 2013. godini on povećati na čak 1,3 milijardu evra. To je, da podsetim, petina prošlogodišnjeg ukupnog izvoza Srbije.

Zahvaljujući ovoj investiciji, Srbija će konačno početi da svetu prodaje gotove proizvode visoke vrednosti, a ne samo jeftine sirovine i poluproizvode", istakao je Dinkić. Prema njegovoj oceni, sigurno je da će "Fijatova" investicija, ali i sve druge nove investicije koje se intenzivno pokreću u Srbiji u poslednje vreme, značajno podići učešće izvoza u ukupnom BDP-u.

"Očekujem da će nove investicije u industriji i planirana ulaganja u građevinarstvu, za koje je Vlada Srbije već izdvojila 15 milijardi dinara, uz odmrzavanje plata i penzija i povećanje domaće tražnje, Srbiji u narednoj godini doneti rast BDP-a od makar četiri odsto", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: