"Bez trijumfalizma i bez defetizma"

Kosovski problem je veoma težak, ali kao što nema mesta trijumfalizmu, tako nema mesta ni defetizmu i obmanama, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 11.09.2010.

19:11

Default images

Tadić je kazao da je za Srbiju centralni politički cilj i dalje članstvo u Evropskoj uniji.

"I sada, kao i pre nekoliko godina kada smo potpisali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima onih koji iz razloga svoje političke dobiti govore notornu neistinu da je na ovaj način Srbija odustala od Kosova", rekao je predsednik Srbije u govoru na promociji oficira.

"Najveći interes svih građana jeste da postanemo ravnopravni i uvaženi deo evropske porodice naroda, da podižući kvalitet života građana dostignemo visoke standarde razvijenih zemalja Evrope", rekao je predsednik Tadić.

On je rekao da rezolucija koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN čuva pravo Srbija da mirnim i diplomatskim sredstvima brani integritet i legitimne interese na Kosovu.

"To je najznačajnije ostvarenje naših zajedničkih napora sa predstavnicima Evropske unije koje nastavlja integraciju Srbije", rekao je Tadić.

Rezoluciju čiji su tekst usaglasili 27 članica EU i Srbija, Tadić je nazvao "zajedničkom rezolucijom 28 evropskih zemalja".

"Dogovor koji smo postigli sa 27 zemalja EU među kojima ima onih koje nisu i koje jesu priznale takozvanu kosovsku nezavisnost i rezolucija koju je aklamacijom usvojila Generalna skupština UN otvara mogućnost dijaloga i čuva pravo Srbije da mirnim i diplomatskim sredstvima brani vlastiti integritet i legitimni interes na Kosovu i Metohiji, poštujući pri tom i legitimna prava albanskog naroda", kazao je Tadić.

Dačić: UN da posreduju dijalogu Beograd-Priština

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi bilo dobro da Ujedinjene nacije aktivno učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je, u Soko Banji, reagujući na izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna da je svetska organizacija spremna da doprinese dijalogu Beograda i Prištinine, rekao da je Srbija i ranije govorila da pregovori treba da se održavaju u okviru UN, ali uvažavajući i druge međunarodne faktore.

Dačić je kazao da one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije smatraju da nikakav dijalog ne treba da se vodi osim oko tehničkih pitanja.

"Mi koji to nismo učinili, niti nameravamo, kao i oni koji podržavaju takve naše stavove smatraju da razgovori treba da se bave i pitanjima statusa Kosova kako se ne bi dogodio presedan da po prvi put u istoriji sveta jedna država može da dobije nezavisnot secesijom koju nije priznala država od koje se ta teritorija odvaja", kazao je Dačić.

Zamenik premijera smatra da bi to moglo da bude pogubno i po druge države u svetu.

Dačić je rekao da su moguća široka tumačenje o čemu se može razgovarati, jer je u Rezoluciji Srbije i EU o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde napravljena takva formulacija kojom su svi pomalo zadovoljni.

Sejdiju: Neće biti novih pregovora o statusu

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je da rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN "definitivno pojašnjava" da neće biti pregovora o statusu Kosova, niti posebnog statusa za sever Kosova.

Sejdiju je, po povratku iz Njujorka, na prištinskom aerodromu rekao da sa Srbijom može da se razgovara o praktičnim pitanjima kao što su sudbina nestalih i druga.

On je kazao da će usvajanje rezolucije u UN ubrzati dinamiku priznavanja Kosova.

Kosovski predsednik je rekao da je u Njujorku imao niz susreta sa ambasadorima zemalja članica UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova i da je od njih zatražio da priznaju Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: