Pozivi na dijalog sa sednice GS UN

Ambasadori u UN koji su učestvovali u debati po usvajanju rezolucije o Kosovu pozdravili su taj dokument kao važan korak ka miru i stabilnosti u regionu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 10.09.2010.

03:45

Default images

Iako različitog stava po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, tokom debate u četvrtak, izaslanici u UN pozvali su Beograd i Prištinu na dijalog.

Rezolucija o Kosovu usvojena je aklamacijom, bez glasanja, što znači da su se prisutne članice prethodno dogovorile da taj tekst jednoglasno podrže.

Tokom debate koja je usledila po usvajanju, predstavnik Kine rekao je da je kosovsko pitanje veoma osetljivo i da utiče na stabilnost Balkana i čitave Evrope.

On je kazao da je Kina svesna da različite strane imaju različito viđenje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Kina je primila k znanju savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i smatra da se dijalogom može doći do rešenja, rekao je predstavnik Kine.

Predstavnik Rusije kazao je da se njegova zemlja pridružila konsenzusu o ovoj rezoluciji, ali i ponovio da se stav Rusije o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije promenio.

“Čvrsto ostajemo pri stavu da rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 u potpunosti ostaje na snazi i da je i dalje obavezujuća za sve, kao međunarodna osnova za rešavanje kosovskog problema”, kazao je on.

“Pri tom, vodeća uloga za rešavanje pitanja Kosova je, kao i do sada, na Savetu bezbednosti UN”, naveo je predstavnik Rusije.

Sjedinjene Američke Države poručile su da je rezolucija u skladu sa snažnom podrškom te zemlje nezavisnosti Kosova i da je Kosovo poseban slučaj, a ne presedan.

“Mišljenjem Suda ustanovljeno je da su pregovori o statusu Kosova iscrpljeni i da svaki dalji razgovori o statutu ne bi doveli do rezultata koji bi bili prihvatljivi za obe strane”, navela je izaslanica SAD u UN Rozmari di Karlo.

"Sada je vreme da region krene napred i da Srbija i Kosovo uđu u novu fazu u svojim odnosima sa fokusom na zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. Stoga pozdravljamo ponudu EU da olakša dijalog Kosova i Srbije”, rekla je ona.

Predstavnik Brazila je rekao da je rezolucija rezultat dogovora Srbije i EU i veoma važna za dijalog o Kosovu.

Cenimo ulogu EU u naporima da se reši spor i ponavljamo da svako rešenje mora imati podršku međunarodne zajednice, naveo je ambasador Brazila i poručio da rezolucija 1244 ostaje osnova za trajni mir i stabilnost u regionu.

Indija se, takođe, pridružila onima koji su podržali rezoluciju, rekao je predstavnik ove zemlje u Generalnoj skupštini UN i naveo da je njegova zemlja oduvek zastupala tezu da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet država.

Nismo priznali Kosovo i smatramo da se ovo pitanje može rešiti kroz konsultacije i dijalog, rekao je predstavnik Indije.

Predstavnik Albanije rekao je da je zadovoljan što je Srbija donela odluku da povuče "destruktivnu" rezoluciju i zameni je ovom koja je usvojena.

Albanija pozdravlja razuman stav Srbije i smatra da bi trebalo otvoriti dijalog Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima, naveo je predstavnik Albanije.

Usvojena rezolucija je "važan korak unapred" za mir i stabilnost na Balkanu, rekao je izaslanik Turske.

"Cenimo korake koje je Srbija preduzela da bi se postigao dogovor oko teksta rezolucije, a Turska je spremna da pomogne svim stranama da uspostave konstruktivni dijalog", rekao je turski predstavnik.

Iran smatra da usvojena rezolucija predstavlja poziv svim stranama da reše svoje sukobe dijalogom.

"Naglašavamo da svi sporovi moraju da se reše mirno, u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje Povelje UN i zaštite integriteta država članica UN", rekao je iranski ambasador.

Venecuela smatra da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje Rezolucije 1244, ali podržava napore da se dve strane ohrabre da nastave dijalog.

U slučaju Kosova, moramo da budemo svesni postojanja Rezolucije 1244 i njene suštine, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, smatra predstavnik Argentine.

Predstavnik Perua je rekao da je važno naglasiti "konstruktivni duh i zrelost" Kosova i partnera u EU, što su se dogovorili o tekstu rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN.

Azerbejdžan smatra da jednostrane akcije nisu način za rešavanje teritorijalnih pitanja, jer je zaštita teritorijalnog integriteta osnovni princip UN, rekao je predstavnik ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: