Rezolucija usvojena bez glasanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je aklamacijom - bez glasanja, predlog rezolucije o Kosovu koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

22:00

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prethodno je predstavio rezoluciju, za koju je ocenio da je fundamentalno statusno neutralna.

Srbija je podnela nacrt rezolucije, koju zajedno predlaže sa 27 država EU, među kojima su neke od zemalja koje poštuju njen teritorijalni integritet, dok su neke priznale Kosovo, rekao je Jeremić pred Generalnom skupštinom.

Srbija smatra da podneta rezolucija zaslužuje punu podršku i predlažemo da se usvoji jednoglasno, aklamacijom, naveo je šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Moje prisustvo, kao ministra spoljnih poslova Srbije, pokazuje važnost koju moja zemlja pridaje ovom pitanju, kazao je Jeremić.

Kao što dolikuje Generalnoj skupštini UN, ovde razgovaramo posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, rekao je Jeremić i naveo da rezolucija priznaje sadržaj mišljenja Suda i pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između dve strane koji bi doprineo stabilnosti i poboljšanju života ljudi na terenu.

Usvajanjem rezolucije, ocenio je Jeremić, biće kreirana atmosfera u kojoj će se kroz dijalog u dobroj veri doći do održivog rešenja.

"Nemojte sumnjati da će Srbija i dalje ostati odlučna, nećemo se umoriti zato što ne smemo da ne uspemo. Veliki izazovi su pred nama, ali i naše snage su takve", rekao je Jeremić.

Gledamo u budućnost, ubeđeni u pravednost našeg stava, zaključio je Jeremić.

Rezolucija je usvojena aklamacijom, bez glasanja, kako je pre sednice i najavljivano. To znači da su se prisutne članice prethodno dogovorile da taj tekst jednoglasno podrže.

Inače, početak sednice Generalne skupštine kasnio je više od dva sata zbog spora oko prisustva delegacije Kosova u sali u kojoj se održavalo zasedanje, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Teritorijalni integritet Srbije nije doveden u pitanje"

Vuk Jeremić izjavio je nakon sednice GS UN da Rezolucija, koja je usvojena konsenzusom, ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Jeremić je rekao da je usvajanje rezolucije Srbije o Kosovu, usaglašene sa EU, od izuzetno velike važnosti, jer se njom okončava proces pred Međunarodnim sudom pravde sa političkim zaključkom koji poziva na pregovore.

"Rezolucija koja je usvojena ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. Većina govornika u današnoj debati, uključujući i neke od najuticajnih država - Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil, Argentinu, Indoneziju jasno je diskutovala u korist Srbije", rekao je Jeremić.

On je podsetio i da dve trećine članica UN nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da je rešenje prihvatljivo za sve strane moguće postići samo dijalogom.

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog, a nadam se da će i kosovski Albanci biti spremni za dijalog. Rešenje za bilo koje otvoreno pitanje može se legitimno postići samo kada bude potvrđeno u Savetu bezbednosti", kazao je Jeremić.

"Dijalog kao faktor mira"

Inače, u sada već usvojenoj rezoluciji pozdravlja se spremnost EU da olakša proces "dijaloga između strana" i konstatuje da bi "dijalog sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu". "Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi", navodi se u rezoluciji koju je podnela Srbija uz podršku 27 zemalja EU.

Prvobitni tekst rezolucije o Kosovu Srbija je podnela Generalnoj skupštini UN 28. jula nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 SB UN, ni međunarodnim pravnim poretkom na Kosovu.

A uoči sednice Generalne skupštine, stigle su brojne reakcije na rezoluciju koju su usaglasili Evropska unija i Srbija. Opozicija, odnosno Srpska napredna stranka i Nova Srbija, traže odgovornost vlasti i oštro kritikuju izmene, dok iz vladajućih stranaka navode da je zajednički nastup sa EU veliki uspeh.

Inače, od 192 države članice UN, Kosovo je, kao nezavisnu državu, priznala 71 država.

Uspeh - izbegnuta konfrontacija

Bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić usvajanje Rezolucije aklamacijom ocenjuje kao logičan ishod, pošto je prethodno postignut dogovor između Srbije i ključnih igrača u UN.

"Mislim da je izbegnut najgori scenario i da je to, i ako postoji neki supeh, to je da nije došlo do otvorene konfrontacije sa EU, odnosno sa najmoćnijim zemljama u EU", kaže Vujačić.

On ne veruje da će takav ishod glasanja u GS uticati na politiku zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo, jer kako kaže, te zemlje neće priznati Kosovo iz svojih interesa.

Vujačić pretpostavlja da će ipak biti i jedan broj zemalja koje su čekale ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN i koje će sada priznati Kosovo, i dodaje da ne veruje da će to imati neke drastične posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: