Jovanović: Ignorisanje Sandžaka

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je za list "Danas" da je država Srbija previše vremena ignorisala probleme u Sandžaku.

Izvor: Danas

Četvrtak, 09.09.2010.

22:11

Default images

"Greška se povećava kroz pojednostavljeno tumačenje svega što je Srbija mogla da vidi sa konfliktom koji postoji, koji je ispoljen kroz podele na dve IZ", kaže on.

Jovanović smatra da je nemoć države da se ponaša na ozbiljan način "očigledna", već da ona pokušava da arbitrira tako što bira dobru i lošu stranu.

Za nas je važno rešavanje problema u Sandžaku. On nije tako jednostavan kao što se u poslednje vreme predstavlja i ne mislim da se njegovi uzroci mogu tražiti u jednoj ličnosti. Mnogo je dublji i eskalirao je zato što je država godinama zapostavljala Sandžak i na neodgovoran način vodila svoju politiku prema Bošnjacima, rekao je za “Danas” Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

Na pitanje šta treba da se promeni da bi se došlo do rešenja za probleme u Sandžaku, Jovanović odgovara da pre svega treba da se promeni - država.

“Mora da se promeni naša država, njen kukavički odnos koji ima prema ljudima. Ona je brutalna i prema Srbima i prema Bošnjacima, i prema pravoslavcima i prema muslimanima”, kaže on.

“Dopustila je sebi kršenje zakona koje je sama donela kako bi održala odnose koje život negira, a ona diktira zbog svojih unutrašnjih slabosti favorizujući jednu od tih strana u podeli. I na kraju, država laže i sebe i sve nas u argumentaciji koju nudi kao odgovor na probleme koji su eskalirali poslednjeg vikenda”, rekao je Jovanović.

“Redosled poteza koji treba da usledi je insistiranje na poštovanju izborne volje Bošnjaka koji su učestvovali na izborima za Nacionalni savet, na brzom konstituisanju tog tela, odnosno prihvatanju konstituisanja koje je u neregularnim uslovima održano, institucionalizovanje problema i postupno rešavanje. To znači da se mora otvoriti dijalog između institucija Bošnjaka i države, da se mora poštovati zakon i da se ne smeju menjati odnosi na štetu bilo koje strane u tim podelama i sukobima. Mora se razgovarati sa muftijom Zukorlićem”, smatra Jovanović.

“Nigde nećemo stići jeftinim obrazloženjem da muftija želi da uđe u politiku. To znamo svi i po tom pitanju muftija se ne razlikuje od srpskih episkopa, jer su se i oni izjašnjavali o pitanjima kada su smatrali da su važna za njihov narod i vernike. Mislim da je bolje da muftija bude u politici nego svi političari da budu po džamijama i hramovima”, naveo je on.

“Pošto se definiše jasan plan, svako će biti dužan da poštuje preuzete obaveze koje na kraju muftiju treba da vrate u džamiju, studente na priznati univerzitet, političare u lokalnu samoupravu i republičku vladu sa obavezom da rade posao za koji su dobili podršku građana”, kaže Jovanović.

Na pitanje kako komentariše optužbe da je stao na stranu muftije Zukorlića, Jovanović kaže da smatra da su optužbe upućene na muftijin račun pogrešne, te da nema prostora za kritiku njegovog rada.

“Mnogo važnije je da je u subotu država znala gde joj je mesto, umesto što je tumarala skrivajući se iza kordona policije. Problem u Novom Pazaru nije bio problem koji treba da rešava Žandarmerija”, kazao je Jovanović.

“Meni je drago što sam uspeo da pomognem u rešavanju te situacije koja je mogla da se završi na mnogo ružniji način. Tu je bila najvažnija spremnost ministra policije da u meri u kojoj je mogao kontroliše reakciju MUP ovde i s druge strane, spremnost muftije da na drugi način pokuša da reši probleme o kojima je govorio i koji, očigledno, opterećuju svakodnevnicu u Novom Pazaru i iritiraju deo građana”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: