Kušner: Otvorena vrata dijalogu

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da dogovor Srbije i EU rezoluciji o Kosovu "otvara put dijalogu između Beograda i Prištine".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.09.2010.

13:35

Default images

"Ovaj dijalog je neophodan da bi se podstakla saradnja, napredovalo na putu ka Evropi i kako bi se poboljšao život svih“, navodi se u Kušnerovoj izjavi.

On je izrazio zadovoljstvo što su Srbija i EU postigle dogovor i najavio da će nastaviti da daje podršku naporima komesarke EU Ketrin Ešton i da podržava Srbiju i Kosovo tokom njihovih procesa približavanja EU.

Šef francuske diplomatije je naveo da je ovim povodom pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da bi mu čestitao na postignutom dogovoru koji su Srbija i Evropska unija postigle o nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini UN.

Kušner je dodao da je zahvalio Eštonovoj na uloženim naporima koji su omogućili da do ovog rezultata dođe, kao i da je telefonom razgovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Konuzin: Uputstva ruskoj diplomatiji

Ambasador Konuzin (Fonet, arhiv)
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da je ruska delegacija u UN dobila uputstvo u pogledu usaglašavanja Rezolucije Srbije i EU o Kosovu.

"Ta uputstva idu u pravcu da je Vlada Srbije potvrdila neprihvatljivost jednostrano donete Deklaracije o nezaviznosti Kosova", rekao je Konuzin novinarima.

On je dodao da je u skladu sa Ustavom Srbije ta pokrajina deo Srbije, a da Rezolucija 1244 , koja se smatra međunarodnom osnovom regulisanja tog pitanja, takođe potvrdjuje suverenitet Srbije nad Kosovom.

"Sa velikom pažnjom pratimo sve događaje, a posebno pitanja koja se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Konuzin.

On je istakao da je Vlada Srbije potvrdila spremnost za dijalog sa Prištinom po svim pitanjima, kao i da smo "videli i spremnost EU da doprinese tom dijalogu".

"Kako sam shvatio, vlast je izmenila taktiku svog delovanja u dostizanju zacrtanih ciljeva. Mi ćemo pažljivo pratiti reakciju javnog mnjenja u Srbiji, a na prvom mestu reakciju žitelja Kosova ", rekao je Konuzin.

Dodik: Bez obzira na ishod u GS UN, nećemo priznati Kosovo

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da srpski predstavnici neće dati saglasnost institucijama BiH da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, bez obzira na to kakav će biti stav Generalne skupštine UN o Kosovu.

"Nećemo dati saglasnost organima BiH da to učine u budućnosti i nameravamo da naša politika bude poštovana u institucijama BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je sve ostalo u vezi s Kosovom stvar politike Srbije, koja, kako je naglasio, ima pravo da se dogovara sa svim partnerima u regionu i Evropi.

Roćen: Dobra vest

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen ocenio je kao "dobru vest" dogovor koji su Srbija i Evropska unija postigle o rezoluciji o Kosovu.

"Pozdravljamo opredeljenje Srbije za kompromis sa EU", preneli su danas podgorički elektronski mediji izjavu Roćena.

On je naveo da je taj dogovor dobar i za susede Srbije i za region i da će to, kako je rekao, otvoriti put za uključivanje Kosova u regionalne inicijative.

"Crna Gora se raduje uspehu svojih suseda, a ovo jeste značajan uspeh Srbije na delikatnom kosovskom ispitu", kazao je Roćen.

Grčka: Značajan događaj

Grčka ocenjuje kao "značajan događaj" postignutu saglasnost između EU i Srbije oko predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN o Kosovu, rekao je portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras i dodao da se time potvrđuje stalna posvećenost Srbije Evropskom putu.

"Potvrđuje se stalna posvećenost Srbije evropskom putu, koji je osnovni preduslov kako bi se pronašao izlaz kako za Kosovo tako i za Srbiju i za ceo naš region. Nastavićemo ove napore sa našim partnerima u EU", rekao je Delavekuras povodom predloga o kome su se juče dogovorili Srbija i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: