Zukorlić: Autonomija neminovna

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio da će autonomija Sandžaka biti "neminovan društveni proces", pišu „Vijesti“.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.09.2010.

12:21

Default images

Zbog stabilnosti Srbije i Crne Gore o tome bi trebalo "na vreme voditi dijalog", dodao je Zukorlić.

Zukorlić je za „Vijesti“ zahteve za autonomiju Sandžaka objasnio potrebom Bošnjaka na tom prostoru da imaju "dodatne mehanizme zaštite" koji bi "prekomponovali status Bošnjaka na Balkanu", uz učešće država na čijem prostoru žive, EU i međunarodne zajednice.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji smatra da bi "moralo doći do istorijskog dijaloga", čija bi "ključna osovina bili Bošnjaci i Srbi".

Zukorlić je rekao da se sa Crnogorcima "može lakše" razgovarati, jer je "manje faktora koji opterećuju odnose".

Zukorlić je ocenio da je za Sandžak "najprimereniji model autonomija Južnog Tirola, jer postoji prekogranična, odnosno dvojna autonomija, a nije ugrožen identitet ni Italije, ni Austrije".

"Sandžak je podeljen na dve države i koncept prekogranične autonomije je nešto što bi trebalo biti platforma za pregovore. Svakako treba uzeti sve specifičnosti - i sandžačke i srpske i crnogorske", kazao je Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji ocenio je i da "niko od ljudi koji zastupaju potrebu da se Sandžaku da poseban status ne zastupa radikalne mere niti nasilje", ali i upozorio da se "može očekivati bilo šta, jedino ako nekom padne na pamet da čizmom i pendrekom ućutka one koji govore o autonomiji".

LDP: Sandžaku nisu potrebni plavi šlemovi

Èedomir Jovanoviæ (B92)
Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio da Sandžaku nisu potrebni "plavi šlemovi", ali da treba uvažavati svaku inicijativu i dobru ideju, a ne zloupotrebljavati je.

Jovanović je rekao da "Srbiji nisu potrebni eksperimenti te vrste, kao i da niko osim nas ne može efikasno da reši probleme, koje ovde imamo".

On je poziv muftije Muamera Zukorilića da EU uputi međunarodne posmatrače u Sandžak, uporedio sa nedavnim dovođenjem u Novi Pazar turskog premijera Taipa Redžepa Erdogana, koga su, kako je rekao, doveli ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, ne bi li tom posetom "prikrili sopstvene slabosti".

Jovanović je kritikovao državu da je odgovorna za sve probleme koji se dešavaju u Sandžaku, navodeći da su oni posledica njene slabosti.

Jovanović je zatražio vraćanje legaliteta i legitimiteta Bošnjačkom nacionalno veću i obezbeđivanje normalnog funkcionisanja tog tela, koje odražava izbornu volju građana Sandžaka.

"Sutra ću ručati sa Jusufspahićima i čestitati im Bajram", rekao je Jovanović i dodao da u rešavanju problema islamske zajednice treba da bude mesta za Muhameda Jusufspahića, ali i za Muamera Zukorlića, a da je država ta koja mora naći model za rešavanje tog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: