Vestervele pozdravio rezoluciju

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele pozdravio je spremnost Srbije da Generalnoj skupštini UN podnese rezoluciju o Kosovu zajedno sa EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 08.09.2010.

21:35

Default images

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu, navodi se da se šef nemačke diplomatije nada da će "zajednička rezolucija sutra biti i usvojena u Njujorku".

"Činjenica da je to (ovakvo rešenje) sada na dohvat ruke, predstavlja uspeh koncentrisane evropske diplomatije", navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je "ministar Vestervele, kao i predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg prilikom posete Zapadnom Balkanu zauzeo za ovakav pristup i za pokazivanje spremnosti na kompromis".

Nemački elektronski mediji su, prenoseći saopštenje Vlade Srbije naveli da je Beograd "pod pritiskom EU ublažio rezoluciju o Kosovu koja će biti podneta UN".

Fejt: Dobar osnov za bezbednost

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt kaže da tekst rezolucije o Kosovu koji su usaglasile Srbija i EU predstavlja najbolju osnovu za dalje napore na postizanju mira i bezbednosti u regionu.

"Mi mislimo da je to veoma pozitivno. To je najbolja moguća osnova za dalje napore na postizanju regionalnog mira i bezbednosti", rekao je Fejt u izjavi Rojtersu.
"Tadić je načinio hrabar korak. Sigurno je da će biti dosta političkih kritika, stoga to nije bez političkog rizika", dodao je Fejt.

Posle višednevnih diplomatskih kontakata na relaciji Beograd-Brisel, Srbija i EU usaglasile su tekst rezolucije o Kosovu, kojom se poziva na dijalog o kosovskom pitanju, a Srbija ni na koji način ne priznaje nezavisnost južne pokrajine.

Redefinisani tekst u kojem se poziva na dijalog usaglašen je sa svih 27 država članica EU - 22 koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije već je dostavilo dokument Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja zaseda sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: