Analitičari o dogovoru EU i Srbije

Većina analitičara smatra da je dobro to što je Srbija postigla kompromis sa EU o rezoluciji o Kosovu. Ipak, neki od njih vide novu rezoluciju kao poraz Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.09.2010.

19:07

Default images

Promenom predloga rezolucije u mekšu varijantu Srbija se drugi put za kratko vreme suočila s činjenicom da su postavljeni ciljevi nerealni, smatra Boško Jakšić.

Spoljnopolitički komentator Politike kaže za B92 da se s prvom rezolucijom prenaglilo, a da je vlast u Srbiji u mnogome odgovorna što je dovela sebe u sitaciju da rezoluciju menja u poslednji čas.

Boško Jakšić je rekao i da još ostaje da se vidi šta će Srbija dobiti za ovu promenu.

"Dobro je što je ovo rezultat, ali nije dobro što se na ovaj način do njega došlo", smatra Jakšić.

On navodi da je mogla biti izbegnuta situacija do koje je došlo da dolaze predstavnici Velike Britanije i Nemačke sa porukama da treba da se menja rezolucija.

"Pri tom Boris Tadić, koji je, bez obzira na pristanak Vlade da se promeni rezolucija, ipak preuzeo najveću odgovornost, moraće da objasni biračima koji su podržavali tvrdi kurs zašto se menja rezolucija, kao i svim zemljama koje su obilazili naši emisari zašto je Srbija odustala od rezolucije za koju je tražila njihovu podršku"

Jakšić je naveo i da očekuje da će uslediti nova priznanja Kosova.

Srbija je danas, u dogovoru sa Evropskom unijom, dostavila Ujedinjenim nacijama izmenjenu rezoluciju o Kosovu.

Simić: Kompromis dobrodošao

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da je time izbegnuta mogućnost da se Beograd konfrontira sa Unijom na Generalnoj skupštini UN.

"Pre svega mislim da je dobro što je izbegnuta mogućnost da se Srbija nađe konfrontirana sa EU na sednici GS UN što bi verovatno donelo velike rizike kada je u pitanju odnos Srbije prema Kosovu, ali i prema EU", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kompromis je dobrodošao, ali kompromisna rešenja uvek "nose svoje pluseve i minuseve".

Predrag Simić je napomenuo da se na osnovu "šturih saopštenja" iz Vlade i Predsedništva Srbije može samo pretpostaviti u kom pravcu će kompromis ići.

"Možemo pretpostaviti da će se pitanje Kosova sada iz UN vratiti u Brisel i da će se EU verovatno pojaviti u ulozi pokrovitelja nekih budućih pregovora Beograda i Prištine", rekao je bivši srpski ambasador u Parizu.

Prema njegovim rečima, treba biti zadovoljan što evropske integracije Beograda neće biti usporene i što se Srbija neće naći na marginama interesa Unije.

Simić je naveo da očekuje da se sada nastavi proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima evropskih država, kao i da bi se do kraja godine kandidatura Srbije za članstvo u EU "mogla naći na dnevnom redu".

Milan Nikolić: Povećane šanse za usvajanje

Politički analitičar Milan Nikolić izjavio je danas da dogovor Srbije i EU o tekstu rezolucije o Kosovu povećava šansu da ona bude usvojena na sednici Generalne skupštine UN.

"S druge strane, treba biti realan pa reći da ne treba previše očekivati i ako rezolucija prođe, jer mnoge rezolucije su prošle u UN pa se ništa posle toga nije desilo. U realnoj politici, Kosovo će i dalje biti van kontrole Srbije, ali Srbija ima legitimno pravo da i dalje pokušava da diplomatski i pravno štiti svoje interese na Kosovu", rekao je Nikolić.

Nikolić je napomenuo da je Srbija ostala da brani svoje nacionalne interese na Kosovu i ujedno postigla sporazum sa EU, "što povećava šansu da rezolucija prođe u UN".

"Veće su šanse i da se nešto uradi, pre svega na bezbednosti Srba koji ostaju da žive na Kosovu, zaštiti naših crkava, manastira i drugih kulturnih spomenika. I sve zajedno to je jedan stimulans da se uspostavi kontakt između srpskih vlasti i vlasti na Kosovu , pre svega u cilju resavanja prakticnih problema", rekao je Nikolić.

Miščevićeva: Važan momenat

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Tanja Miščević ocenila je da je veoma važno što je Srbija predložila Generalnoj skupštini UN rezoluciju usaglašenu sa svih 27 zemalja Evropske unije jer to zači sigurno usvajanje rezolucije.

Miščevićeva je rekla da očekuje da će se ovim činom pitanje statusa Srbije u odnosu na EU ubrzavati.

"Postizanje kompromisa sa ključnim igračem i partnerom - EU je jako važan momenat. Zajednički ćemo nastupiti u UN što znači i sigurno usvajanje rezolucije do koje nam je jako puno stalo", kazala je ona.

Sa druge strane ostali su i nadam se da će se ubuduće unapređivati parterski odnosi upravo sa EU koja je ne samo naš ključni spoljnopolitički cilj već i neko čiji deo želimo da postanemo, što znači sa njima od ovoga momenta će najpre krenuti vraćanje kredibiliteta u dobre odnose i unapređivanje odnosa, kazala je bivša direktorka vladine kancelarije za evropske integracije.

"Očekujem da će se i pitanje našeg statusa u odnosu na EU, a to je i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju a zatim i dalji koraci, obrada aplikacije za članstvo i napredovanje ka članstvu u EU, i ovim činom ubrzavati i postajati sve bliži samoj Srbiji", navela je Miščevićeva.

Todorić: Nova faza u politici Srbije

Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku smatra da će posle dogovora Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu i Metohiji taj akt sigurno biti usvojen na Generalnoj skupštini UN.

"Potpuno je sigurno da će rezolucija biti usvojena, jer će dobiti podršku svih zemalja EU, kao i SAD, a verovatno i ostalih zemalja koje su do sada podržavale Srbiju", rekao je Todorić.

On je napomenuo da je bilo za očekivati da do dogovora izmedju Beograda i Brisela dodje, jer je, kako je objasnio, bilo previše riskantno ulaziti u konfrotaciju sa EU i SAD.

Todorić je napomenuo da dogovor EU i Srbije o rezoluciji predstavlja "veliki napredak", jer će se stvoriti nova osnova za definisanje budućih odnosa izmedju Beograda i Prištine, pri čemu bi zahtevi Srbije u pogledu srpske zajednice na Kosovu bili maksimalno uvaženi.

"Sa usvajanjem rezolucije će otpočeti nova faza u politici Srbije prema kosovskom pitanju", rekao je Todorić.

Vejvoda: Brži hod ka evropskim integracijama

Izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da se usaglašavanjem rezolucije o Kosovu između Beograda i EU otvara mogućnost za ubrzaniji hod ka evropskim integracijama, uz istovremenu odbranu najvažnijih nacionalnih interesa Srbije.

"Otvara se mogućnost za staloženiji, ravnomerniji i nešto ubrzaniji hod ka evropskim integracijama. Istovremeno se brane interesi koji su najvažniji, pre svega zaštita prava srpske zajednice (na Kosovu i Metohiji), rekao je Vejvoda za RTS.

On je naveo da je cilj predstojećeg razmatranja rezolucije u UN da se dođe za pregovarački sto, gde će se dijalog odvijati između Beograda i Prištine.

Blagojević: Logičan ishod

Operativni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević ocenio je da usaglašavanje stavova Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu i Metohiji je "logičan" ishod, jer u Srbiji nema spremnosti za nove konfrotacije sa svetom i EU.

"Situacija u Srbiji je danas takva, i u javnom mnjenju i na politčkoj sceni, da konfrotacija sa svetom, a naročito sa EU, nema nikakvog smisla. U Srbiji ne postoji nijedna ozbiljna politička partija koja bi u ovom trenutku bila spremna na konfrotaciju sa EU", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, partije koje još uvek dovode u pitanje potrebu evropskih integracija svedene su na marginu, a na narednim izborima mogle bi da pređu cenzus samo "tankom razlikom".

Dogovor Srbije i EU, prema njegovim rečima, povećava izglede za njeno usvajanje na sutrašnjoj sednici Generalne skupštine UN.

"U ovom trenutku postoje svi izgledi da ta rezolucija prođe, jer se radi o rezoluciji koju su usaglasile Srbija i EU. Na sednici tog tela će biti predstavljena samo jedna rezolucija i u ovom trenutku nema sumnje da će ta ona i dobiti većinu", kazao je Blagojević.

Vukadinović: Gorak ukus kapitulacije

Srbija je u izmenjenom predlogu rezolucije o Kosovu, koji je usaglasila sa EU i dostavila Generalnoj skupštini UN, odstupila o svih bitnih stavova što se ne može okarakterisati drugačije nego kao neka vrsta kapitulacije, izjavio je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

"Sva tri bitna stava (iz prve rezolucije) su ili potuno izostala ili su temeljno redefinisana a to se sve dešavalo nakon poseta i pritisaka diplomata iz Nemačka i Britanije, pa gorak ukus kapitualacije i popuštanja pred pritiskom postaje još jači", rekao je Vukadinović.

U izmenjenom predlogu rezolucije o Kosovu izostavljene su odrednice o "neprihvatljivosti jednostrane secesije", kao i poziv da se kroz dijalog rešavaju sva "otvorena pitanja", a ubačena je rečenica da se prima sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo.

Vukadinović je rekao da se te izmene nikakvom pravnom ili političkom ekvilibristikom ne mogu predstaviti drugačije nego kao poraz i kapitulacija uz ocenu da nije trebalo podnositi rezoluciju ako nije bilo snage da se izdrže pritisci.

"Pritisci jesu bili veliki i teški, ponekad i brutalni ali to ne opravdava takvo popuštanje", istakao je Vukadinović, navodecih da su upravo ti pritisci govorili da je Srbija imala dobre šanse da se u Generalnoj skupštini izbori za afirmaciju svojih stavova.

On je ocenio i da se Evropska unija, ovom rezolucijom, još dodatno uvlači u proces rešavanja kosovskog problema.

"Proces izvlačenja kosovskog problema iz Ujedinjenih nacija i prebacivanje na EU je optpočeo već sa prihvatanjem Euleksa, a sada se u tom pravcu odlazi još korak dalje što je, veoma loše s obzirom na poznat stav vodećih članica EU prema kosovskoj nezavisnosti", naveo je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, nije poznato da li je i kakve kompenzacije bilo za ovo popuštanje, ali je "teško zamisliti kompenzaciju koja bi bila adekvatna ovolikom ustupku".

Prema njegovoj oceni, pritisak na Srbiju će sada privremeno biti manji ali dugoročno, pozicije Srbije su pogoršane, ne samo kada je reč o Kosovu.

Tahiri: Prihvaćeni svi predlozi Kosova

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri izjavio je da su u novoj rezoluciji Srbije o Kosovu prihvaćeni svi predlozi EU koji su bili i predlozi Kosova.

"Dobitnici su obe strane, Kosovo i Srbija, biće razgovora o praktičnim, ali ne i o statusnim pitanjima. Značajno je uvažavanje mišljenja Medjunarodnog suda pravde, koji je utvrdio da deklaracija o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom" kazao je Tahiri.

Prištinski analitičar je odbacio mogućnost da je uslov za dogovor Srbije i EU o rezoluciji bio da sever Kosova dobije poseban status, kako su prethodnih dana pisali pojedini mediji.

Vlada i Predsedništvo Srbije saopštili su da je rezolucija Beograda o Kosovu usaglašena sa EU. O toj rezoluciji treba da se sutra raspravlja na Generalnoj skupštini UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: