Predsednica Skupštine sa Marčenarom

Predsednica Skupštine i izvestilac Parlamentarne skupštine SE Pjetr Marčenaro su se saglasili da je put pomirenja država bivše Jugoslavije u osudi svih zločina.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

16:17

Default images

Slavica Đukić-Dejanović i izvestilac Komiteta za politička pitanja su se saglasili da krivce treba dovesti pred lice pravde i eliminisati jezik mržnje.

Marčenaro je ocenio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, koju je Skupština Srbije usvojila u martu, kao mudar i hrabar potez, visoko cenjen od EU, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine.

Đukić-Dejanovićeva i Marčenaro su se saglasili da bi parlamentarne grupe prijateljstva zemalja bivše Jugoslavije mogle znatno da doprinesu izgradnji mira, usvajanju evropskih vrednosti, ali i poboljšanju ukupnih odnosa.

Predsednica srpskog parlamenta je istakla da je izgradnja poverenja u svim zemljama bivše Jugoslavije potreba svih njihovih građana, te da parlamentarna diplomatija znatno otvara vrata za poboljšanje odnosa, a susreti parlamentaraca uticaj na dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa, ali i izgradnju mira.

Parlamentarca SE iz Italije ugostili su i poslanička grupa Demokratske stranke Srbije, sa šefom Milošem Aligrudićem na čelu, kao i Srpska radikalna stranka.

Aligrudić, koji je član stalne delegacije Skupštine Srbije pri PS SE, istakao je da su odnosi Srbije sa zemljama nekadašnje Jugoslavije poslednjih godina poboljšani, ali da mnoga ključna pitanja, poput povratka izbeglica i njihove imovine, tužbe za genocid Hrvatske protiv Srbije i protivtužbe Srbije, nisu ni izdaleka rešena.

Preduslov za pomirenje, prema njegovim rečima, jeste utvrđivanje istine o žrtvama svih naroda, ali i pravedno rešenje statusa Kosova i Metohije.

Radikali su Marčenaru preneli da nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo i Metohiju i da će učiniti sve da se ono vrati u ustavni poredak Srbije, kao i da nikada neće prihvatiti "okupaciju" Srpske krajine.

SRS, kako su preneli predstavnici te stranke, ne prihvata ulazak u EU, jer je EU, pored SAD, "bila jedna od glavnih činilaca događaja na prostorima bivše SFRJ", saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: