"Desetak kartela upravlja tržištem"

Komisija za zaštitu konkurencije ima saznanja o delovanju kartela na tržištu prehrambene industrije Srbije i vodi istrage protiv njih, piše "Blic".

Izvor: Blic

Nedelja, 05.09.2010.

20:55

Default images

Ovo je za beogradski dnevni list izjavila predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović.

Tržište prehrambene industrije Srbije je pod kontrolom desetak kartela i oni se zasnivaju na tajnim, nedozvoljenim sporazumima i dogovaranju o cenama i uslovima prodaje između prerađivača i trgovaca, navodi list.

Bajalovićeva je rekla da zbog istrage ne može da navodi o kojim učesnicima i proizvodima je konkretno reč.

"Istrage vodimo na osnovu insajderskih informacija i ponuđenih dokaza protiv kartela u prehrambenoj industriji koji drže pod kontrolom gotovo sve najvažnije prehrambene proizvode", rekla je Bajalovićeva.

Kartele, prema njenom mišljenju, može suzbiti aktivnost komisije kojom rukovodi, ali pre svega veća konkurencija.

Na pitanje da li je među ovih desetak kartela i onaj koji kontroliše tržište ulja, Bajalovićeva je rekla da komisija nije mogla da pronađe dokaz.

"Ali, to ne znači da eliminišemo mogućnost postojanja dogovora. Ukoliko kartel postoji, interventan uvoz ulja po nižim cenama bi ga razbio i uticao trenutno na sniženje cena", rekla je Bajalovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: