ETA proglasila prekid vatre

Oružana baskijska separatistička grupa ETA proglasila je prekid vatre, prenosi britanski BBC.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

13:03

Default images

Ta grupa je navela da "više neće sprovoditi oružane akcije" u svojoj kampanji za nezavisnost i dodala da je odluku donela pre nekoliko meseci da bi "pokrenula demokratski proces".

Španska vlada je ranije saopštila da je spremna da pregovara sa Etom samo ako se odrekne nasilja, navodi BBC. U 40-godišnjoj kampanji za nezavisnost Baskije poginulo je više od 820 ljudi.

Na video snimku prikazana su tri borca Ete sa kapuljačama kako sede za stolom sa zastavom grupe iza njih.

"ETA je još pre nekoliko meseci odlučila da više ne preduzima oružane akcije. ETA ponavlja poziv političarima, sindikatima i liderima u društvu da budu odgovorni. Da bi se došlo do demokratije neophodno je da svako ponaosob da svoj doprinos. Neophodno je da se naši ljudi oglase, jer samo ako se prava Baskijaca priznaju i garantuju moguće je rešiti sukob. Na kraju želimo da pozovem sve Baskijce da nastave borbu, svako na svoj način, jer samo tako možemo da uništimo opoziciju i stignemo do mira. Živela slobodna Baskija! Živela socijalistička Baskija! Dok ne ostvarimo nezavisnost i socijalizam", piše u saopštenju.

ETA je ranije dva puta proglašavala prekide vatre ali je oba puta odustajala od njih.

Kako navodi britanski servis, ETA je u poslednje vreme bila pod rastućim pritiskom zbog hapšenja vodećih članova te grupe i poziva baskijskih političkih partija da proglasi prekid vatre.

ETA je najaktivnija teroristička organizacija u Zapadnoj Evropi. Više od tri decenije zalažu se sa stvaranje nezavisne države Baskije na teritoriji regiona Baskija koji obuhvata više pokrajina Španije i djelove jugo-zapadne Francuske. U 40-godišnjoj kampanji za nezavisnost Baskije poginulo je više od 820 ljudi. Španska vlada je ranije saopštila da je spremna da pregovara sa Etom samo ako se odrekne nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: