Novosti: Bojović se krije u Brazilu

Luka Bojović, za kojim je srpska policija raspisala poternicu, krije se najverovatnije u Brazilu, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

21:24

Default images

Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj južnoameričkoj državi je i jedini preostali odbegli „zemunac“ - Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala.

Bojović je, navodno, napustio Srbiju nekoliko meseci pre ranjavanja Sretka Kalinića i hvatanja Miloša Simovića. Boravio je u Marbelji u Španiji, gde ima i stan. O tome je pričao i Kalinić. Sada se prema nezvaničnim informacijama, nalazi u Brazilu.

Do sukoba Sretka Kalinića i Luke Bojovića, kako se veruje, došlo je posle ubistva Cvetka Simića u Zagrebu. Simić je bio poznat kao jedan od ljudi kojima je Bojović najviše verovao i, za sada, nije jasno zašto ga je Kalinić ubio.

Po jednoj verziji, manje verovatnoj, to je bilo po Bojovićevom nalogu, jer je odavao informacije „drugoj ekipi“. Mnogo je bliža istini ona varijanta da je to Kalinić uradio na svoju ruku.

Bojović je, navodno, napustio Srbiju nekoliko meseci pre ranjavanja Sretka Kalinića i hvatanja Miloša Simovića. Boravio je u Marbelji u Španiji, gde ima i stan. O tome je pričao i sam Kalinić.

Posle hapšenja Simovića, znajući da će policija doći do njegove španske adrese, seli se u Južnu Ameriku.

Odatle je, navodno, prešao u Južnoafričku Republiku, da bi se pre mesec dana preselio u Brazil.

Srpska policija je sve donedavno pratila njegovo kretanje, ali, kako nije bila raspisana poternica, nije mogla da kontaktira kolege u tim zemljama. Sada je situacija drugačija.

U međuvremenu, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, a na zahtev Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, započeta je istraga protiv Bojovića zbog sumnje da je nalogodavac i organizator nekoliko surovih likvidacija u Beogradu, ali i u regionu.

Najviše podataka o Bojoviću istražnim organima dali su Kalinić i Simović. Obojica su posvedočila da je on taj koji je nastavio tamo gde su stale vođe „zemunskog klana“ - preuzeo je poslove sa drogom, ali i ubistva! Na neki način, Bojović je bio taj koji je finansijski omogućavao skrivanje odbeglih pripadnika klana.

Tokom bekstva, a pod njegovom palicom, počinjena su brojna zlodela. Istraga je, za sada, pokrenuta za ubistvo Branka Jevtovića Jorge, kao i za oružane napade na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka u kojima su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Razlaz između dojučerašnjih „saboraca“ Sretka Kalinića i Miloša Simovića usledio je onog trenutka kada je Luka Bojović, kako se veruje, ovom drugom dao nalog da ubije prvog. Razlog je bio Cvetko Simić, čije je raskomadano telo nađeno u zagrebačkom jezeru Jarun. Za glavom se još traga.

Posle međusobnog potezanja oružja Kalinić je završio u bolnici, pa u zatvoru, a Simović je uhapšen pri ilegalnom ulasku u Srbiju Bojović se sumnjiči i da je po nalogu Milorada Ulemeka Legije, a prema svedočenju samog Kalinića, organizovao otmicu i surovu likvidaciju svedoka-saradnika Specijalnog tužilaštva Zorana Vukojevića Vuka. Pored toga, sumnja se da ima veze i sa ubistvima svoja dva „vojnika“ - Ilije Novovića i Gorana Marića.

Sretko Kalinić pričao je i o likvidacijama dvojice begunaca - Ninoslava Konstantinovića i Milana Jurišića Jureta.

Prvi je, navodno, ubijen u Beogradu još 2004, dok je dve godine kasnije u Španiji, u jednom iznajmljenom stanu, masakriran Jurišić. Kalinić je priznao da je učestvovao u oba zločina, ali je i dodao da je jedan od saučesnika bio upravo Bojović.

Po nalogu Bojovića, Kalinić je pokušao da ubije i Budvanina Ivana Delića, ali je greškom ubio drugog mladića. Pre ispaljivanja smrtonosnih hitaca uputio je poruku: „Ovo ti je pozdrav iz Beograda“. Delić je sve to čuo, ali je bio za drugim stolom i shvatio je da „pozdrav“ dolazi od Bojovića.

Simović i Kalinić bili su najverniji „vojnici“ Luke Bojovića. Njihov sukob označio je i kraj sedmogodišnjeg skrivanja, ali i šefovanja naslednika Dušana Spasojevića, Mileta Lukovića i Milorada Ulemeka. Luka Bojović će se za neki dan naći na crvenoj poternici Interpola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: