Nove tehnologije u službi zdravlja

Uz pomoć elektronskog analizatora, lekari mogu doneti dobru procenu fizičkog stanja pacijenta pre operacije, što može presudno da utiče na ishod lečenja.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

17:57

Default images

U pilot studiji koja obuhvata 200 teških pacijenata, ugledni hirurzi u saradnji sa Sportskom akademijom ispituju delotvornost novih tehnologija za dobrobit pacijenata.

Elektronski analizator Omega M ima široku primenu u sportskoj medicini i omogućava detaljno praćenje psihofizičkog stanja i sposobnosti vrhunskih sportista.

U pitanju je hardversko softverski analizator koji prateći električne signale srca daje brojne podatke o stanju organizma, a baziran je na najsavremenijim dostignućima iz domena biologije, genetike, fiziologije, kliničke medicine.

B92 je istraživao da li bi naučna ispitivanja koja su se do sada koristila za proveru psihofizičke sposobnosti i izdržljivosti organizma kosmonauta i sportista, mogla primeniti i biti od koristi i teškim bolesnicima u proceni sposobnosti njihovog organizma da izdrži, primera radi, tešku operaciju.

Više od dve decenije primenjuje se u Rusiji u praćenju zdravlja kosmonauta i vrhunskih sportista, a sada nalazi i širu primenu u medicini.

Pretpostavka naših hirurga je da bi ovaj naizgled jednostavni analizator mogao da doprinese boljoj proceni stanja pacijenta pre operacije i time pomogne i boljem ishodu operativnog lečenja.

"Utvrdili da imam tumor na plućima. Odlučio sam da ga operišem. Bilo je tu malo nedoumice između lekara da li će da me operišu, s obzirom da sam prilično u godinama. Odlučio sam da se ipak operišem da bih nastavio neki bolji život kasnije. Došao sam ovde da bi proverili izdržljivost mog organizma da li moze da izdrži operaciju", kaže jedan pacijent.

Godišnje u Srbiji od raka pluća oboli oko 5.700 pacijenata, uglavnom starijih ljudi. Vrhunska medicinska radiološka dijagnostika omogućava precizno postavljanje dijagnoze i lociranje tumora.

Naši hirurzi operišu i najkomplikovanije slučajeve u odmaklim fazama bolesti.

"Kada vidite jednog čoveka u odmaklim godinama, i vama se čini da tu ipak nije sve tako potaman kako svi ti rezultati govore. I tu se onda mi kolebamo da li da te ljude izložimo riziku jednog komplikovanog operativnog zahvata, a opet da mu ne uskratimo šansu ako može da poživi koju godinu, pa i deset godina duže", kaže profesor dr Dragan Mandarić, grudni hirurg.

Svaka operacija je ozbiljan izazov za organizam, a posebno su komplikovani zahvati kod najtežih bolesnika.

Otuda, dodatni podaci o fizičkoj sposobnosti organizma, energetskim i psiho potencijalima organizma u datom trenutku, od velike su koristi hirurgu u odluci da li operisati ili ne. Pilot projekat je obuhvatio do sada oko 200 pregledanih pacijenata.

"Što se tiče same metode, ona je zasnovana na posebnoj analizi bioritmova, ali osnova njena je ipak jedan sofisticirani elektrokardiogram, električna aktivnost srca. Naravno izdvaja se i sada posebne aktivnosti autonomnog nervnog sistema i slično čak je moguće i imunološki izdvojiti određene parametre. Onda smo mi naravno pacijente ispitivali pre operacije, a onda posle operacije određeni deo, a i jedan deo pacijenata koje nismo mogli da operišemo koji su bili na hemioterapijskim protokolima", kaže Mandarić.

U Srbiji se ova vrsta dijagnostike primenjuje od oktobra 2009. godine u sportskom društvu Crvena zvezda.

Gost Vesti B92 u 18.30 će biti Aleksandar Lukman, direktor Sportske akademije u Beogradu, koji je zaslužan što je ova vrsta dijagnostike stigla u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: