Srbija konačno otvara dosijee

Srbija će, deset godina nakon petooktobarskih promena, dobiti Zakon o otvaranju tajnih dosijea, najavljuju u Ministarstvu pravde.

Izvor: B92

Petak, 03.09.2010.

19:52

Default images

Rok za ispunjenje ovog deceniju starog obećanja, je kraj godine.

Osnova zakona biće predlog koji je Srpski pokret obnove podneo još 2004. godine. U Bezbednosno informativnoj agenciji kažu za B92 da se neće protiviti donošenju ovog zakona.

Da li su nas i zbog čega prisluškivale ili pratile službe bezbednosti, uskoro neće biti tajna. Otvaranje dosijea građanima Srbije obećao je DOS još 2000, ali to obećanje nikada nije ispunjeno.

Jedina stranka koje nije odustala od te ideje je SPO. Predložili su zakon još 2004, ali je tada ta inicijativa stopirana.

Sada je vlast, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena, spremna za usvajanje zakona.

“Otvaranje tajnih dosijea jeste jedan od preduslova za evropske integracije i jedan od preduslova da Srbija konačno stane na put prošlošću i naravno vrlo važan uslov za dalju borbu, odnosno da razvijanje ljudskih prava”, kaže Homen.

“Upravo zbog toga ćemo mi kao Ministarstvo pravde podržati predlog SPO da se donese ovaj zakon. Naravno, neophodno je zakon usaglasiti sa svim ministarstvima i sa Vladom. To će se dešavati u narednim nedeljama i ja očekujem da će predlog zakona biti spreman do kraja godine, odnosno da bi već mogao i da se nađe u skupštinskoj proceduri”, očekuje on.

Lider SPO Vuk Drašković predlaže da se otvore svi dosijei, od 1945. godine do danas, kao i da se se javno objavi i ko su ljudi koji su radili za službe.

“Mnogo će biti onih koji će se suprotstavljati obelodanjivanju imena agenata službi, a mi pak nećemo pristati na to da se oni amnestiraju. Ima da se zna ko je radio za službu”, poručuje Drašković.

“Naravno, uz sav oprez da se prvo ustanovi autentičnost dosijea, s obzirom da se osnovano pretpostavlja, posle 5. oktobra, u onom periodu, kada im je to bilo omogućeno, šefovi službi bezbesnosti uništavali mnoge dosijee i u međuvremenu antidatirali i izmišljali, sastavljali nove”, ocenjuje on.

Nacrt zakon ide na usaglašavanje u minsitarstva, ali i na mišljenje u same službe na koje se odnosi. BIA se neće protiviti donošenju ovog zakona, kaže šef kabineta direktora BIA, Jovan Stojić.

“Prilikom donošenja zakona očekuje nas jedna procedura, to se zove javna rasprava. U procesu javna rasprave BIA kao jedan od zainteresovanih organa traba da da mišljenje. Takav zakon treba da bude donesen, mi nemamo ništa protiv toga, ali da on mora da očitava potrebe demokratskog društva i zaštite bezbednosti Republike Srbije”, kaže Stojić.

2002. postojala je Uredba, na osnovu koje su građni mogli da pogledaju svoje dosijee. Većina je imala isti utisak, da ništa spektakularno nisu pročitali i da su ključini delovi bili precrtavani i izbacivani. Zakon koji predlaže SPO predviđa osnivanje nezavisne komisije koja će odlučivati o dosijeima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: