Gotovo suđenje hrvatskim generalima

Replikama tužilaštva i odbrane na izrečene završne reči obe strane, u Haškom tribunalu je završeno maratonsko suđenje trojici hrvatskih generala.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.09.2010.

16:59

Default images

Oni se terete za zločine počinjene za vreme i nakon Oluje i saučestvovanje u zločinačkom poduhvatu isterivanja Srba iz Krajine.

Na sudskom veću, kome predsedava Alfons Ori, jeste da narednih meseci, bez preciziranja roka, donese prvostepenu presudu generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Tužilac Alen Tiger ponovio je ranije izrečene stavove o prekomernom gađanju Knina i drugih gradova u Krajini, onemogućavanju povratka prognanih i svesnim namerama tadašnjeg državnog vrha za proterivanjem Srba.

Izjavio je da izveštaji o razaranjima Glamoča i Grahova u BiH, gde je dejstvovala Hrvatska vojska, koje je dala Gotovinina odbrana, bili lažni i da im je namena bila prikrivanje da su skoro sve jedinice bile uključene u razaranje tih mesta.

Tiger je rekao da nije tačno da je na Gračac u Lici palo samo devet granata, kao što je rekao Markačev advokat, već ih je bilo više, dodavši da je samo na Knin ispaljeno 1.000 projektila koji su padali po čitavom gradu.

Nije bilo potrebe razoriti Knin koji je predsednik Franjo Tuđman hteo da naseli Hrvatima, već je bilo potrebno isterati Srbe koji su za Tuđmana predstavljali pretnju opstanku hrvatskog naroda, rekao je Tiger, dodavši da od insistiranja komandanta zavisi koliko će njegova naređenja biti izvršavana.

Vojska je palila i pljačkala sela, a kad im je rečeno da stanu, oni to nisu učinili jer su znali da neće biti kažnjeni, naveo je tužilac.

Gotovinin advokat Luka Mišetić rekao je da Gotovina nije ništa zataškavao i da je odluka da se ne pozivaju mediji uoči vojne operacije sasvim logična.

Optužba tvrdi da je artiljerijski napad trebalo da istera Srbe iz Knina, rekao je Gotovinin advokat Greg Kiho (Kehoe), tvrdeći da je to trebalo da omekša odbranu grada i vojne ustanova koje su tamo bile smeštene.

Priznajući da Oluja nije bila klasična vojna operacija, Kiho je rekao da nije bilo terorisanja tamošnjeg stanovništva.

"Ako želite terorisati i proterati stanovništvo onda ćete činiti ono što se radilo u Sarajevu", rekao je Kiho, koji smatra da nema dokaza da je na Knin palo 900 granata jer to nisu primetili predstavnici medija i međunarodne zajednice.

Kiho je rekao da Gotovina, iako je sudija Alfons Ori dao takvu mogućnost, neće govoriti u sudu, dodavši da je on i vojnik i patriota, koji se časno ponašao u teškim okolnostima i činio ono što je ispravno.

"Mi u ime generala Gotovine kažemo da je ispravno proglasiti generala nevinim i vratiti ga njegovoj porodici", rekao je Kiho.

Gotovinin advokat Pajam Akavan rekao je da nije istina da su Gotovina i Hrvatska vojska želeli da zauvek proteraju Srbe iz Knina, dodavši da stanovnici Krajine nikad nisu bili građani Hrvatske već samoproglašene Republike Srpske Krajine, što znači da su bili stranci.

Markačev advokat Goran Mikuličić rekao je da teza o gađanju Knina počiva na spekulacijama i da nema dokaza da je po gradovima bilo eksplozija koje su navodili posmatrači.

On je izjave svedoka u slučaju pljačke imovine krajinskih Srba ocenio nepouzdanim, uz ocenu da nije znao kroz koje gradove prolazi, kao i da nije bio prisutan u momentu snimanja slike koja navodno pokazuje kako specijačna policija pljačka televizore.

"Sumnjam da je Markač u bilo kom momentu postupio nečasno, a kamoli na način da se to ponašanje može okarakterisati kao krivično delo. Stav je odbrane da je jedina moguća odluka njegovo oslobođenje, što će biti njegova jedina satisfakcija, doduše uz veliku žrtvu", zaključio je Mikuličić.

Čermakov advokat Stiven Kej rekao je da je njegov klijent stigao u Knin kao pomoć, bez jasno definisanog zadatka i bez ikakvih zločinačkih namera.

Zatražio je slobodu za Čermaka, kao i Goran Mikuličić za Markača, rekavši da su tužioci u povezivanju Markača sa zločinima iznosili tek nagađanja.

Veće je oko 14.30 zaključilo suđenje i najavilo presudu u dogledno vreme. U sudskom procesu koji je započeo 11. marta 2008. ispitan je 81 svedok optužbe i 57 svedoka odbrane. Naknadno su sudije na čelu s Alfonsom Orijem pozvali još sedam svojih svedoka.

Tužilaštvo je za Gotovinu zatražilo 27, za Markača 23 i za Čermaka 17 godina zatvora, dok su timovi odbrane tražili oslobađanje. Presuda će se znati za nekoliko meseci, a advokati Gotovine zatražili su da se, ako presuda bude oslobađajuća, odmah izrekne usmeno i da se ne čeka na pismenu presudu.

Markačev advokat Goran Mikuličić u optimističnoj varijanti presudu očekuje do katoličkog Božića, a u pesimističnoj na proleće, dok Gotovinin advokat Luka Mišetić očekuje kroz dva do 10 meseci, što je dosadašnja praksa Haškog suda.

Tužilac se nije izjašnjavao o tome kada bi presuda trebalo da bude doneta.

Kao učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata, osim trojice generala, pominju se i tadašnji predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i šefovi glavnog štaba HV Janko Bobetko i Zvonimir Červenko, svi pokojni, ali i još sedam tadašnjih visokih državnih, vojnih i policijskih zvaničnika koji bi u slučaju da se generalima izreknu kazne zatvora mogli odgovarati pred hrvatskim sudovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: