Marković za integraciju na jugu

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđa Milan Marković očekuje veću integraciju Albanaca u republičke institucije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.09.2010.

16:21

Default images

Marković se nada i većem uključivanju srpske zajednice u lokalne institucije u ove tri opštine na jugu Srbije.

"To je tema svih naših političkih razgovora, ali nećemo dozvoliti da građani, bez obzira na to koje su nacionalnosti, trpe zbog eventualnih neslaganja", rekao je Marković, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ministar je naglasio da će Koordinaciono telo nastaviti da sprovodi sve socijalne programe, naročito one koji se odnose na omladinu.

Prema njegovim rečima, postoji još nerešenih pitanja u oblasti obrazovanja na jugu Srbije.

"Koordinaciono telo je na putu da sve probleme koji se tiču obrazovanja u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa reši", naveo je Marković i dodao da je od velikog značaja formiranje Saveta albanske nacionalne manjine, nadležnog za rešavanje određenih problema u oblasti obrazovanja.

Marković je kazao da je prioritet tog tela da se obezbede udžbenici za decu koja pohađaju škole na albanskom jeziku, kao i stvaranje uslova za sticanje visokoškolskog obrazovanja i na albanskom i na srpskom jeziku u Bujanovcu i Preševu, po modelu koji je urađen za Medveđu.

"U Medveđi je otvoreno odeljenje Niškog univerziteta pravnog i ekonomskog fakulteta, gde se nastava odvija dvojezično", podsetio je Marković i naglasio da se kroz obrazovanje može doći i do veće integracije zajednice i razvoja opština.

On je kazao da se najveći broj aktivnosti i programa koordinacionog tela odnosi na rad sa decom i omladinom, a postoje i multietničke nevladine organizacije, klubovi, pozorišne trupe...

“Trudimo se da se uspostavi poverenje koje je prethodnih godina dosta poljuljano", rekao je Marković i ukazao da su ostvareni značajni rezultati u oblasti pravosuđa, kao i u nizu aktivnosti koji se odnose na pomoć opštinama u izgradnji infrastrukture.

Marković je danas posetio četiri osnovne škole u Preševu i Bujanovcu, gde je đacima prvacima uručio besplatne školske torbe i pribor.

U školi "Deveti maj" u Preševu i "Muharem Kadriju" u Bujanovcu, koje pohađaju deca albanske i srpske nacionalnosti ministar se đacima obratio na oba jezika.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu je, kao i prethodne godine, obezbedilo besplatan školski pribor za 1.200 učenika prvog razreda osnovnih škola u tim opštinama na jugu Srbije, u vrednosti od 3,7 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: