Nova operacija SAD u Iraku

Američka vojska počela je novu operaciju u Iraku nazvanu "Nova zora", pošto je završena borbena misija, rekao je američki potpredsednik Džozef Bajden.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

16:15

Default images

Predsednik SAD Barak Obama sinoć je objavio u Vašingtonu da je borbena misija SAD u Iraku okončana i da su od sada Iračani odgovorni za bezbednost u svojoj zemlji.

Invazija na Irak u kojoj je srušen Sadam Husein počela je u martu 2003. godine, a u sedam godina rata poginulo je nešto više od 4.400 američkih vojnika, kao i više desetina hiljada civila.

U Iraku će ostati još oko 50.000 američkih vojnika, u odnosu na 170.000 koliko ih je bilo 2007. godine. Preostale američke trupe imaće zadatak da obučavaju i savetuju iračke bezbednosne snage, a predviđeno je da svi vojnici SAD napuste zemlju do kraja 2011.

"Oslobađanje Iraka je okončano, ali naše angažovanje će se nastaviti kroz operaciju 'Nova zora'", rekao je Bajden na ceremoniji u američkoj bazi Viktori u predgrađu Bagdada.

Današnjoj ceremoniji prisustvuju i američki ministar odbrane Robert Gejts i načelnik Združenog generalštaba američkih vojnih snaga admiral Majk Malen.

Novi komandant američkih snaga u Iraku je general Lojd Ostin, koji je preuzeo komandu od generala Reja Odierna. Ovim se označava početak Operacije "Nova zora", poslednje faze u iračkom ratu, koji je počeo invazijom Iraka u martu 2003.

Bajden je rekao okupljenim američkim i iračkim zvaničnicima i vojnicima da prenos komande sa generala Odierna na Ostina simbolizuje "drugo poglavlje u odnosima sa Irakom".

Irački ministar spoljnih poslova Hošjar Sebari rekao je agenciji AP da je njegova zemlja zahvalna za ono što su Amerikanci učinili, ali da je sada vreme da se Iračani sami brinu o svojoj budućnosti.

Irački premijer Nuri al Maliki ocenio je danas da su njegove snage u stanju da preuzmu odgovornost od Amerikanaca.

Gejts je, u odgovoru na pitanje da li je ovaj rat vredeo truda, rekao da će odgovor dati istoričari.

"Problem ovog rata za sve Amerikance je to što se pokazalo da nisu validni razlozi zbog kojih je on otpočeo", rekao je Gejts misleći na pretnju iračkim oružjem za masovno uništenje koju je navodila administracija predsednika Džordža Buša a koja se pokazala kao neosnovana.

"Iako su rezultati dobri sa stanovišta SAD, oni će uvek biti pod senkom ovog početka", rekao je Gejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: