Oduzimanje čina, ako zakon nalaže

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, nakon oduzimanja odlikovanja Branimiru Glavašu, kaže da će mu oduzeti i čin, ako to zakon nalaže.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

11:12

Default images

Glavaš je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku.

Predsednik države uopšte ne bi smeo da misli o tome da ne sprovodi zakone, rekao je Josipović i dodao da će postupiti onako kako nalažu zakoni, ili ako Sabor koji uređuje ta pravila, "uredi stvar drugačije".

On je istakao da neko ko je počinio ratni zločin ne treba da nosi hrvatska odlikovanja i zapitao da li neko misli "da su suđenja pro forma da se neko zavara i pokaže međunarodnoj javnosti".

Kad je sredinom avgusta Glavašu oduzeo sedam odlikovanja, Josipović je najavio da će oduzeti i činove svima koji su pravosnažno osuđeni za krivična dela na zatvorske kazne duže od tri godine.

Sam Glavaš koji je u bekstvu u BiH i koji bi po ugovoru o međusobnom izvršavanju obaveza koje su potpisale Hrvatska i BiH mogao da bira da li će služiti kaznu u zatvoru u BiH ili u Hrvatskoj, rekao je da će radije služiti kaznu u Zenici nego i jedan dan u Hrvatskoj jer smatra da je osuđen na političkom suđenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: