Moskva: Zabrana prodaje alkohola

U Moskvi je danas stupila na snagu zabrana prodaje žestokih alkoholnih pića od 22.00 do 10.00 časova.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

10:23

Default images

Odluka o zabrani, koju je potpisao gradonačelnik Jurij Lužkov, odnosi se na oko 800 prodavnica koje su prodavale alkoholna pića non-stop.

Pravo da prodaju pića sa više od 15 odsto alkohola imaće samo ugostiteljski objekti. Gradska uprava je upozorila vlasnike prodavnica da će zbog nepoštovanja ove odluke biti oduzimana dozvola za rad.

Odluku o noćnoj zabrani prodaje žestokih pića pozdravio je zvaničnik ministarstva zdravlja za pitanja zavisnosti Jevgenij Brjun, ocenjujući da će ona dovesti do smanjenja alkoholizma.

On je rekao da će pojedini građani sada noću kupovati "slabije" alkoholne napitke.

"Neki će svejedno piti, ali slaba alkoholna pića ne možeš mnogo da popiješ, zato će i alkohola biti manje popijeno", smatra Brjun.

Zamenica šefa gradske uprave za zdravlje Valentina Varfolomejeva smatra da će noćna zabrana trgovine alkoholom uticati na smanjenje zavisnosti, kao i da se smanji broj zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

Prema njenim rečima, za prvih šest meseci ove godine u gradske bolnice je primljeno 2.500 osoba sa alkoholnim trovanjem, od kojih 187 dece uzrasta do 15 godina. "Te cifre nas plaše i teraju nas da se zamislimo o dostupnosti alkohola mladima", rekla je Varfolomejeva.

Moskva se odlukom o zabrani noćne prodaje alkohola pridružila ostalim ruskim gradovima. U više od 40 regiona Rusije već je uvedena zabrana prodaje žestokih alkoholnih pića u okviru borbe protiv alkoholizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: