Posle Iraka, ostaje Avganistan

Američki predsednik Barak Obama objavio je kraj borbenih operacija u Iraku, posle više od sedam godina rata, i da je sada vreme da se okrene nova stranica.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

07:39

Default images

Kraj devetogodišnjeg rata u Avganistanu, za razliku od nešto kraćeg iračkog, za sada nije na vidiku.

Obama je u obraćanju naciji iz Ovalnog kabineta veliki deo govora posvetio domaćim temama, odnosno ekonomskim teškoćama.

Predsednik SAD je poručio da je njegova centralna uloga da omogući da ljudi ponovo nađu posao. I dok američke trupe napuštaju Irak, drugo ratište Sjedinjenih Država i dalje ostaje otvoreno.

Najavljeni početak povlačenja u julu naredne godine samo je početak dugog procesa čija će brzina, prema rečima komandanta NATO snaga u Avganistanu generala Dejvida Petreusa, isključivo zavisiti od postignutog mira.

General Petreus kaže da je napravio strategiju kako da sprovede plan avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da do 2014. godine domaće trupe preuzmu odgovornost u 34 provincije.

„Jul 2011. je vreme kada proces počinje, a brzina će biti određena na osnovu stanja na terenu. Zadaci su da predamo upravu avganistanskim snagama gde god je to moguće, gde mogu te zadatke uspešno da obavljaju i da uspostave bezbednost zemlje. Mislim da je to moguće i ja podržavam tu politiku“, kazao je Petreus.

Kao jedan od glavnih razloga za poboljšanje uspešnosti operacija, Petreus navodi bolju podršku trupama - više angažovanih američkih i avganistanskih vojnika, ali i više angažovanih civila na pomoći domaćem stanovništvu.

„Nema ovde ničeg lakog, ali razumem veliko nestrpljenje i želju da se odmah vidi napredak. Ali, priroda ovih operacija je takva da je napredak spor i teško izvojevan, a činjenica je i da mi tek sad dobijamo pravu podršku“, rekao je on.

Broj ubijenih Amerikanaca u avgustu znatno je manji nego u prethodnim mesecima - 49 naspram 60 u junu ili 66 u julu.

Ipak, broj NATO vojnika povećan je ovog meseca sa 120 na 140 000 u pokušaju Obamine administracije da odlučujuće utiče na ishod rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: