Uskoro rezultati rada sudova

Visoki savet sudstva detaljno analizira funkcionisanje sudova u novoj mreži, potvrđeno je "Novostima" u tom telu. Rezultati će uskoro biti objavljeni.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.09.2010.

00:37

Default images

Za sada se zna da sve izabrane sudije imaju mnogo više predmeta nego što su imale do 31. decembra.

Najveće breme je i dalje na sudijama Višeg i Prvog osnovnog suda u Beogradu. Tako 12 sudija, koliko sudi u drugostepenom građanskom odeljenju Višeg suda, ima u proseku po čak 1.478 predmeta.

Za period od 1. januara do 30. juna ukupno je u radu bio 17.741 predmet, od kojih je rešeno 1.678 predmeta, kažu u ovom sudu.

Mnogo bolja situacija je u prvostepenom odeljenju, u kojem je 19 sudija podelilo 2.678 predmeta. Od toga su rešili 896, dok im je ostalo 1.782 predmeta.

Najbolji rezultati zabeleženi su u istrazi, pa je sedam sudija, od 1.640 predmeta rešilo 1.208.

Za razliku od ovog odeljenja, gde svaki sudija ima prosečno po 234 predmeta, u istom odeljenju u Novom Sadu njihove kolege imaju duplo manje posla.

Njih četvoro, prema šestomesečnom izveštaju, od ukupno 448 predmeta, "spakovalo" je 154 i vratilo tužilaštvu da odluči šta će dalje da uradi.

Nova mreža doprinela je da Osnovni sud u Novom Sadu postane najveći sud po teritoriji koju "pokriva", jer je sada dobio još pet opština.

Ukupno 99 sudija, koliko ih ima u ovom sudu, dobilo je za prvih šest meseci ove godine, 150.355 predmeta.

Najviše parničnih žalbenih predmeta imaju i u Višem sudu u Nišu - 2.265, ali su rešili čak 1.772!

"Radimo tako da se na svaku odluku čeka najviše mesec dana“, kaže Tamara Savić-Cvetanović, portparolka ovog suda.

Kada je reč o osnovnim sudovima, najopterećenije su sudije u Beogradu, pa na jednog delioca pravde u istrazi dođe oko hiljadu predmeta.

Sudije suda iste nadležnosti, ali u Nišu, imaju triput više predmeta nego lane u ovo vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: