Dovoljne zalihe nitroglicerina

Iako su radnici "Srboleka” zapretili da će obustaviti proizvodnju nitroglicerina, nema razloga za paniku srčanih bolesnika, poručuju iz Apotekarske ustanove.

Izvor: Politika

Sreda, 01.09.2010.

00:36

Default images

U državnim apotekama imaju tromesečne zalihe nitroglicerin lingvaleta, dakle oblika lekova koji se stavlja ispod jezika.

Ipak, upozoravaju da bi, ukoliko bi štrajk potrajao više meseci, moglo doći do problema oko nabavke ovog leka, koji u Srbiji proizvodi samo "Srbolek”.

Osim nitroglicerina u obliku lingvaleta, u apotekama imaju i dovoljne količine ovog leka u obliku spreja koji se ušpricava takođe pod jezik, ali koji je nešto skuplji.

U sedištu firme "Srbolek” u Beogradu za "Politiku” niko nije mogao da da zvaničnu izjavu o tome da li će doći do nestašice ovog medikamenta i kolike su im fabričke zalihe. Direktor je, kako je rečeno, bio službeno odsutan, a niko osim njega nema ovlašćenja da takve informacije pruži medijima.

Za to vreme, radnici ove firme protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije žaleći se na višemesečne neisplaćene plate, ali i na loše uslove pod kojima je obavljena privatizacija ove kuće.

Radnici su u štrajku već mesec dana. Oni su juče ponovo zapretili obustavom proizvodnje nitroglicerina, koji u ovom delu regiona pravi jedino njihova fabrika.

Da u ovom času ima dovoljno nitroglicerina za "Politiku” potvrđuje i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, koja dodaje da vremenom može doći do nestašice leka ako se obustavi proizvodnja.

Zato je za sutra zakazan sastanak sa svim farmaceutskim kućama upravo da bi se razmotrila potencijalna nestašica.

"Ukoliko 'Srbolek' nastavi obustavu proizvodnje, mi ćemo tražiti alternativna rešenja. Nećemo dozvoliti da budu ugroženi srčani bolesnici. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje pratimo situaciju“, dodaje Svetlana Vukajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: