Lek uz otpusnu listu

Uz otpusnu listu, pacijenti će pri izlasku iz zdravstvene ustanove dobijati i terapiju. Medikamenti se daju za najduže pet dana.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.09.2010.

00:32

Default images

Uz otpusnu listu pri izlasku iz bolnice pacijenti bi ubuduće trebalo da dobiju i paketić s lekovima da im se nađe za nekoliko dana dok ne odu po terapiju kod svog lekara.

Ova novina u našu bolničku praksu uvedena je izmenom Pravilnika o uslovima i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Izmenu Pravilnika usvojio je Upravni odbor RZZO, a na predlog Ministarstva zdravlja "overila" Vlada Srbije.

"Uvedena je obaveza stacionarne zdravstvene ustanove da posle završenog lečenja, prilikom otpusta, osiguraniku obezbedi lekove u količini potrebnoj do prvog javljanja izabranom lekaru“, objašnjava Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZO.

Za lekove koji se troše u bolnicama, iz kase zdravstvenog osiguranja godišnje se izdvaja oko 16 milijardi dinara. Sa lekovima koje pacijenti podižu na recept u apotekama izdaci za terapiju premašuju 31 milijardu dinara.

Pravilnikom je predviđeno da bolnice pacijentima na terapiji pri otpustu daju lekove za najduže pet dana. Potom sledi standardna procedura: recepte za lekove, na osnovu mišljenja specijaliste ili bez njega, piše izabrani lekar opšte medicine.

Profesor dr Radisav Šćepanović, direktor KBC "Dr Dragiša Mišović", kaže da nova praksa ne bi trebalo da bude problem za bolnice.

"Imamo dovoljno lekova na zalihama i ne bi predstavljalo problem da pacijente na otpustu snabdemo terapijom i za duže od pet dana“, objašnjava prof. Šćepanović.

Obezbeđivanje terapije za nekoliko dana po izlasku iz bolnice uvedeno je, kažu u RZZO, pre svega zbog pacijenata koji žive sami, i ne mogu, recimo, posle operacije sami da odu do izabranog lekara, pa u apoteku po lek.

"I do sada smo nastojali da pacijenti ne prekidaju započetu terapiju“, objašnjava prof. Šćepanović.

"Oni koji moraju da nastave uzimanje lekova po izlasku iz bolnice na vreme su obaveštavani koje lekove treba da nabave“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: