Počela nova školska godina

Za oko 900 000 učenika počela školska godina. Nakon štrajka upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika, za sutra najavljena redovna nastava u svim školama.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.09.2010.

00:27

Default images

Nova školska godina za oko 900.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji počela je danas, a prvi put u školske klupe sešće i oko 80.000 prvaka.

Prvi dan škole, međutim, obeležio je i štrajk upozorenja i protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Taj sindikat jedini je od 4 reprezentativna sindikata koji je danas protestovao.

Zvukom školskog zvona jutros tačno u osam časova osnovci i srednjoškolci u Srbiji pozvani su da zauzmu svoje mesto u školskim klupama.

Na ulazu u Osnovnu školu “Karađorđe” u Beogradu, čiji zaposleni ne štrajkuju, nailazimo na učenike mlađih razreda koji u učionice ulaze držeći se za ruke sa svojim parom, dok oni stariji to čine u grupama, gurajući se na ulazu. Dvojica šestaka prenela su nam utiske o prvom školskom danu.

“Ponovo škola sa drugarima i tako. Sa drugarima mi je super”; “Srećan sam što je škola počela zbog društva i zbog novih predmeta kao što je fizika. Volimo da učimo, nije baš da obožavamo, ali volimo”, rekli su oni.

Kako su nam precizirali nastavnici niko od njih zadovoljan svojim materijanim stanjem, ali se za štrajk nisu opredelili, pošto zaposleni u toj školi nisu sindikalno organizovani.

Direktor škole Milan Žegarac potpuno je svestan položaja u kojem se nalaze prosvetni radnici, uz napomenu da je o tome sa nadležnima trebalo razgovarati mnogo pre prvog septembra.

“Generalno, svi mi živimo od tih sredstava koja dobijamo od države. Ona jesu mala, ali je i država u problemu. Mislim da bi sindikati možda ranije trebalo da se dogovore o svojim zahtevima i pritiskaju vladu da se to rešava pre 1. septembra”, kaže Žegarac.

“Mi nemamo sidnikat, samim tim ne može da se organizuje štrajk. Znači trebalo bi da ima najmanje pet zaposlenih koji su članovi nekog od sindikata koji mogu da organizuju štrajk”, naveo je on. S druge strane, u OŠ Starina Novak u centru Beograda potpuno drugačija slika.

Na glavnom ulazu dominira plakat sa napisom “Protest”, a u školi nema ni đaka, ni profesora.

Jedina osoba koja je došla na posao je direktorka Katarina Oklobdžija. S obzirom na to da su bili upoznati sa situacijom, učenike su prethodno obavestili da danas ne dolaze na nastavu.

“Pošto je naša škola članica Unije sindikata, nismo počeli nastavu. Meni, kao direktoru škole, ovo liči kao samo još jedan dan raspusta”, kaže Oklobdžija.

“S obzirom da su i direktori škola prosvetni radnici, koji dele isti hleb i iste probleme kao i ostali zaposleni u prosveti, postoji razumevanje. Jedino je pitanje pravog trenutka za štrajk i da li ima smisla tražiti nešto za šta se unapred zna da se ne može dobiti”, smatra ona.

Na pitanje da li je podržala svoje zaposlene, ona kaže da "misli da se u tom delu mnogo ne pita".

Završen protest upozorenja

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije završila je današnji protest upozorenja u Beogradu nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva prosvete.

Kako je rekao predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, taj sindikat sačekaće da se resorno Ministarstvo prosvete do 15. septembra izjasni o njihovim zahtevima, a nakon toga odlučiće o daljim koracima i mogućoj radikalizaciji štrajka.
Protest Unije prosvetnih radnika Srbije (Tanjug)
U međuvremenu, Unija najavljuje da će se nastava u svim školama u Srbiji sutra redovno odvijati.

Prema rečima Erdeljija, pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je tokom današnjeg susreta da to ministarstvo ima razumevanja za njihove zahteve.

"Mi smo svesni da promene sistema obrazovanja ne mogu da se obave preko noći i ostavili smo im vremena da odgovore na naše zahteve i da se dogovorimo kako ćemo postepeno to rešavati", kazao je Erdelji.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, današnjem protestu u Beogradu prisustvovalo je više od 2.000 nastavnika iz 45 mesta i 550 škola u Srbiji. Policija tvrdi da okupljenih na Trgu Nikole Pašića nije bilo više od 700.

Nastavnici su u protestnoj šetnji obišli Predsedništvo Srbije, Vladu i Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo prosvete navodi da u 71 školi u Srbiji danas nije održana nastava, a u 94 škole nastava je prvog dana nove školske godine bila delimično obustavljena.

Obradović: Nepedagoški protest

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže za B92 da ga ne brine to što u nekim škola danas nije počela nastava.

"Svaki prosvetni radnik koji vodi računa o sebi i početku školske godine, kao i o tome da 80.000 prvaka danas kreće u školu, ukoliko nosi sa sobom prosvetnu ideju i misiju, trebalo bi da je u školi. Ukoliko nije u školi - imaće grižu savesti, jer, vratiti danas prvaka iz škole nije ni pedagoški ni ljudski“, kaže ministar.
Žarko Obradoviæ (Tanjug, arhiva)
"Mi ćemo proveriti kako stvari stoje. Od četiri reprezentativna sindikata, jedan se odlučio za ovaj vid protesta. U toku dana dobićemo potrebne informacije. Međutim, važnije od toga, pošto je to jednodnevni štrajk upozorenja, je to da je školska godina počela na vreme, da će oko 900.000 đaka da pođe u osnovne i srednje škole", rekao je Obradović.

On navodi da, što se tiče Ministarstva prosvete, sve ide svojim tokom, dok će se efekti današnjeg protesta videti sutra i narednih dana.

Budući da je za četvrtak zakazan sastanak prosvetnih sindikata i premijera Srbije, Obradović napominje da postoji razlika među sindikalnim predstavnicima u zahtevima. Ipak, kaže on, svi shvataju značaj ekonomske stabilnosti zemlje i zato su rekli da će sačekati odgovor Vlade Srbije i MMF-a pre nego što odluče o daljim načinima sindikalnih delovanja.

"Sutra ćemo biti upoznati sa sadržajem tih razgovora. U odnosu na to videćemo koji su nam dalji koraci. Jedan od njih je sigurno da se do 15. novembra ove godine potpiše protokol o zaradama, a ja očekujem sa povećanjima. Razgovaraćemo o sadržaju zakona o budžetu, o posebnom kolektivnom ugovoru. Nakon toga ostaju pitanja o kojima ćemo razgovarati, ne samo mi i sindikati, već i drugi partneri iz sistema obrazovanja“, kaže Obradović.

On je naveo i to da je važnija od jednokratnog povećanja plata ekonomska stabilnost zemlje i garantovanje povećanja plata u dužem vremenskom periodu, da bi svi onda mogli da se okrenu rešavanju drugih važnijih pitanja u prosveti.

Šta donosi polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred, pored toga što je za mnoge uzbudljiv, sa sobom nosi i nove odgovornosti, izazove i za decu i za njihove roditelje.

Učitelji od roditelja očekuju saradnju u prevazilaženju strahova i pomoć i savladavanju gradiva. Iz gradskog sekretarijata za obazovanje grada Beograda obećavaju da će se pobrinuti da se unapredi, pored bezbednosti i zdravlje dece, da će se raditi na problemu prodavnica brze hrane u blizini škola.

Ukoliko vaše dete ne zna da čita ili piše, a 1. septembra kreće u prvi razred to nije razlog za zabrinutost, kažu stručnjaci koji su gostovali u Uvećanju B92.

U školi će ih tome naučiti i na dete ne treba vršiti veliki pritisak već mu treba pomoći da se prilagodi novoj situaciji.

Predsednik Društva učitelja Petar Anokić kaže da od roditelja očekuje saradnju, ali da se često dešava naročito u starijim razredima da roditelji pokušavaju da intervenišu i to zbog ocena.

Roditelje bi trebalo da zabrinu i podaci da je u Srbiji sve više gojazne dece i da su deca sve manje fizički aktivna. Osnovci u Srbiji su ispod proseka po fizičkim sposobnostima u odnosu na decu drugih evropskih zemalja, a iznad proseka su po konstituciji, viši su i teži.

Deca sve više vremena provode sedeći ispred TV-a ili kompjutera, a sve više njih jede brzu hranu. U blizini većine škola u Srbiji postoje upravo takve prodavnice.

Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje grada Beograda, kaže da će i Srbija uskoro početi da sledi praksu razvijenih zemalja.

I učitelji i roditelji bi trebalo da obrate pažnju na fizičko opterećenje đakam, a naročito prvaka, upozorava pedijatar Srboljub Stajić.

Dete ne treba da se savija pod teretom knjiga koje mu tog dana nisu potrebne, da nosi ranac na leđima i cipele koje mu neće iskriviti stopala.

Kalendar aktivnosti

Za učenike prvog i drugog razreda Ministarstvo prosvete obezbedilo je besplatne udžbenike, dok su u Beogradu obezbeđene i besplatne knjige za đake petog razreda.

Nakon početka školske godine prvi odmor đaci će imati u novembru, kada će na kraćem jesenjem raspustu biti od 4. do 8. novembra, predviđeno je kalendarom školskih aktivnosti koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete www.mp.gov.rs.

Prvo polugodište završava se 30. decembra, a prvi nastavni dan u drugom polugodištu biće 17. januar.

Prolećni raspust počeće 22. aprila i završiće se nakon prvomajskih praznika 4. maja.

Školsku godinu prvi završavaju maturanti gimnazija, 20 maja. Učenici osmog razreda osnovnih škola i đaci završnih razreda srednjih stručnih škola na raspust odlaze nedelju dana kasnije, 27. maja.

Svi ostali osnovci na raspust odlaze 10. juna, a srednjoškolci 17. juna.

Neradni dan u školama biće i Dan državnosti Srbije 15. februar, dok će školska slava Sveti Sava biti obeležena kao radni, ali nenastavni dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: